Claas+realiseert+in+2017+meer+omzet+en+winst
Nieuws
© Eigen Foto

Claas realiseert in 2017 meer omzet en winst

Claas wist zijn omzet in het boekjaar 2017 licht te verhogen met 3,6 procent naar 3,76 miljard euro. De winst voor belastingen verdubbelde bijna van 93 miljoen euro in 2016 tot 184 miljoen euro vorig jaar.

Onderzoek en ontwikkeling

'We hebben kunnen groeien in een stabiliserende markt voor landbouwtechniek en onze winstgevendheid op hetzelfde moment aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit was grotendeels te danken aan de Oost-Europese markt, waar goede opbrengsten zorgden voor een hogere vraag naar landbouwmachines', legt woordvoerder Hermann Lohbeck van Claas uit.

Ondanks de positieve ontwikkelingen in Oost-Europa en Zuid-Amerika was het algemene beeld gemengd. De verkoop van Claas in Duitsland was matig, terwijl de verkoop in Frankrijk na de afschaffing van een speciale belastingafschrijving voor landbouwers aanzienlijk daalde. Grote markten zoals China en de Verenigde Staten registreerden een verdere daling van de omzet.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling (217 miljoen euro) bleven bij Claas op hetzelfde niveau als het voorgaande jaar (221 miljoen euro) en zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld. Meer dan 11 procent van de medewerkers werkt nu in onderzoek en ontwikkeling.

Het aantal werknemers is bij Claas wereldwijd licht gedaald tot 10.961 op 30 september 2017. Dit weerspiegelt de verschillende trends in de landbouwtechnologiemarkten wereldwijd evenals de kostenbesparende initiatieven die de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd.

Claas verwacht voor het lopende boekjaar 2018 een gematigde verbetering van de wereldwijde landbouwtechnologiemarkten. De machinefabrikant rekent daarom op een positieve omzettrend en stabiele inkomsten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer