Noordelijke+tuinders+massaal+aan+de+bedrijfswaterscans
Nieuws
© Koen van Wijk

Noordelijke tuinders massaal aan de bedrijfswaterscans

Glastuinders in het noordoosten van Nederland nemen massaal deel aan de bedrijfswaterscans in het kader van het project Duursaam Glashelder. Andere onderdelen van het project slaan minder aan. Duursaam Glashelder is een samenwerking van tuinders en waterschappen om emissies naar het oppervlaktewater te verminderen.

Vrijwel alle glastuinbouwbedrijven in Erica, Klazienaveen en Hoogezand-Sappemeer hebben gebruik gemaakt van kosteloze bedrijfsadvisering. Deze scans, veelal uitgevoerd door Delphy, zijn nu afgerond. Als aanvulling krijgen ook bedrijven in het werkgebied van waterschap Noorderzijlvest de gelegenheid om zo’n bedrijfswaterscan te laten uitvoeren.

De scans zijn de basis voor adviezen aan de bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassing van waterstromen, zuivering, vermindering van de watergift en afdoppen van buizen. Allemaal om te voorkomen dat ongezuiverd water vanuit de bedrijven in het oppervlaktewater terecht komt

Riolering

De groepsbijeenkomsten trekken minder belangstelling van de tuinders, mede omdat ondernemers ook al op individuele basis werden geadviseerd. Ook een ander deel van het project wordt hierdoor wat minder urgent. Op verschillende plekken is de rioleringscapaciteit te laag. Dat probleem is echter minder geworden, omdat er meer wordt gerecirculeerd. De hoeveelheid lozingwater is intussen met 40 procent gedaald.

Er zijn nog drie knelpunten bij de riolering die nog nader worden onderzocht. Projectbegeleider Harrie Vreman van Projecten LTO Noord denkt dat de hoeveelheid lozingwater nog verder omlaag kan. 'Belangrijk is de virusdruk in de komkommerteelt. Als de ondernemers voldoende vertrouwen krijgen in de ontsmettingsefficiëntie, zullen ze minder lozen.'

Natrium

De kwaliteit van het oppervlaktewater in en rond de noordelijke tuinbouwgebieden stabiliseert en verbetert nog niet veel. Maar het is mogelijk sinds de start van het project nog te kort dag om dat goed te kunnen beoordelen. Ook onderdeel van het project is de verbetering van de gietwaterkwaliteit, met name het natriumgehalte.

Op dit punt is er nog niet zo veel gerealiseerd. Aanvankelijk lag de focus op toelevering van zoutarm water, maar inmiddels worden ook alternatieven zoals regenwateropvang en omgekeerde osmose bekeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer