Nieuwe+kennisvragen+spuiwaternetwerk
Nieuws
© William Hoogteyling

Nieuwe kennisvragen spuiwaternetwerk

Bij de afronding van het praktijknetwerk 'Toepassing spuiwater in de hardfruitsector' zijn nieuwe kennisvragen geformuleerd. De betrokken fruittelers hopen op een vervolg.


In de nieuwsbrief van het praktijknetwerk dat werd gecoördineerd door Projecten LTO Noord is al een zestal concrete onderzoeksvragen geformuleerd.

Een van de vragen gaat over het effect van het spuiwater uit luchtwassers op ijzer. Het gebruik van spuiwater lijkt ijzer te mobiliseren blijkt uit het onderzoek, maar hoe komt dat?

Bladvertering

Is spuiwater uit biologische luchtwassers geschikt voor bladvoeding? Wat is het effect van gebruik van spuiwater voor bladvertering op de nieuwe knoppen?

Ook vragen de deelnemers zich af wat het effect van spuiwater is op zwartvruchtrot, op bloedluis en op vruchtboomkanker? Ook is men benieuwd wat er gebeurt met natrrium en andere elementen? Spuiwater lijkt natrium vrij te maken, de vraag is waar het vandaan komt en hoe erg dit is.

Laboratorium

'Sommige experimenten hebben nog geen resultaten geboekt. Het blijft immers een praktijknetwerk, we zijn geen laboratorium', vertelt fruitteler en hoofdaanvrager Wim van Wijk uit 't Goy.

'We hopen daarom dat er een vervolgtraject komt. Er zijn nog vragen die we willen uitzoeken en de eerste gesprekken zijn al gepland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 15°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  20 %
Meer weer