Wetenschappers trekken aan bel over Crispr-Cas

Het Europese Hof van Justitie oordeelde 25 juli 2018 dat het gebruik van Crispr-Cas in planten onder GMO-wetgeving valt. Een jaar later trekken wetenschapper aan de bel.

Wetenschappers+trekken+aan+bel+over+Crispr%2DCas
© Plantum

Met een open brief vestigen Europese wetenschappers de aandacht op de onwenselijkheid van dit besluit. 'Het resultaat van genome editing-technieken als Crispr is niet te onderscheiden van traditionele plantenveredeling', aldus de wetenschappers van Universiteit Utrecht die de brief mede ondertekenen.

Het veredelen van gewassen die geschikt zijn voor duurzamere landbouw is volgens de wetenschappers noodzakelijk voor onze voedselveiligheid. Precisieveredeling met Crispr is relatief nieuw en zou een bijzonder nuttig instrument hiervoor zijn. 'Hiermee kunnen wetenschappers en veredelaars gewenste gewasvariëteiten sneller, relatief eenvoudig en veel gerichter ontwikkelen in vergelijking met andere veredelingstechnieken.'

Teleurstelling

Dat genome editing sinds vorig jaar onder GMO-wetgeving valt, kwam voor Europese wetenschappers als een grote verrassing en teleurstelling. 'Er zijn geen wetenschappelijke redenen om deze gewassen anders te beschouwen dan conventioneel veredelde rassen met soortgelijke veranderingen', staat de brief. Deze planten zijn net zo veilig als planten die zijn ontwikkeld met conventionele veredelingstechnieken.

De economische gevolgen van dit besluit kunnen aanzienlijk zijn, zeker voor een land als Nederland, dat een belangrijke wereldspeler is in plantenveredeling. De Nederlandse veredelaars zijn goed voor 40 procent van de tuinbouwzadenverkoop wereldwijd.

Die vooraanstaande positie zal verloren gaan door het EU-besluit, aldus de wetenschappers. 'Terwijl de rest van de wereld deze technologie omarmt, zal het sneller en meer gericht ontwikkelen van betere gewasvariëteiten in Europa sterk achterblijven.'

Veiligheid

De wetenschappers benadrukken in de brief dat de veiligheid van genome edited-gewassen voldoende gereguleerd is, ook als deze niet onder GMO-wetgeving valt. 'Er is algemene wetgeving op het gebied van voedselveiligheid die voorschrijft dat voedingsmiddelen, die op de Europese markt worden gebracht, veilig moeten zijn. En er is milieuwetgeving die marktpartijen aansprakelijk stelt als ze gewassen introduceren die schade toebrengen aan biodiversiteit en beschermde leefomgevingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer