Schouten krijgt in Europa steun voor nieuwe veredeling

Landbouwminister Carola Schouten heeft in Brussel gevraagd om herziening van Europese ggo-regelgeving. Dat moet het mogelijk maken om biotechnologische toepassingen, zoals Crispr-Cas, te gebruiken om zo planten weerbaarder te maken tegen ziekten.

Schouten+krijgt+in+Europa+steun+voor+nieuwe+veredeling
© Vidiphoto

Schouten kon met haar oproep rekenen op bijval van een groot aantal Europese landen, meldt ze. Volgens de minister is de nieuwe techniek cruciaal, omdat de politiek juist inzet op minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

In een brief aan de Tweede Kamer doet de bewindsvrouw verslag van de Europese Landbouw- en Visserijraad. Volgens haar zijn voor een duurzame land- en tuinbouw robuuste gewassen nodig die bestand zijn tegen ziektes, droogte, hitte en verzilting. De ontwikkeling van robuustere gewassen kan met de nieuwe veredelingstechnieken worden versneld.

Het toelaten van de nieuwe veredelingstechnieken is een behoorlijke uitdaging. Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat nieuwe veredelingstechnieken onder de ggo-regelgeving vallen. Dat is regelgeving voor genetische modificatie (gmo). Op dit moment is een volledig nieuwe ggo-toelating vereist. Dat wil de minister veranderen.

Herziening

Schouten: 'Deze regelgeving is sinds de totstandkoming niet geactualiseerd. Een herziening is cruciaal om te bewerkstelligen dat biotechnologische toepassingen waarvan de veiligheid voor mens, dier en milieu is vastgesteld, van de volledige toelatingsvereisten van de ggo-regelgeving kunnen worden uitgezonderd.'

Volgens Europees landbouwcommissaris Phil Hogan is een initiatief van de Europese Commissie nodig om de regelgeving te veranderen. Dat moet de nieuwe Europese Commissie doen, na de Europese verkiezingen.

Schouten zegt in de brief dat ze het onderwerp hoog op de Europese agenda blijft zetten. Ze wil samen met andere landen en de Europese Commissie de regelgeving veranderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer