%27Opbrengst+wintertarwe+lijkt+goed%27
Nieuws
© Haijo Dodde

'Opbrengst wintertarwe lijkt goed'

De indruk is dat de opbrengsten en de kwaliteit van wintertarwe goed zijn. Telers melden van de eerste percelen opbrengsten van 10 ton per hectare en meer.

Dat zeggen Aart den Bakker van Agrifirm en Bram de Visser van CZAV. 'In het zuiden van het land waren telers eind vorige week al bezig met de oogst van wintertarwe. Sinds begin deze week zijn ze in het zuiden en midden van het land volop bezig met de wintertarwe. In het noorden komt de oogst ook op gang', aldus Den Bakker.

Over het weer hebben de graantelers niet te klagen. 'Ze zijn blij met de omstandigheden. De oogst verloopt prima, de vochtpercentages liggen veelal tussen de 13 en 15 procent, de kwaliteit is prima en de hectolitergewichten zijn met 75 tot ruim 80 kilo goed.' In de droogste gebieden verwacht Den Bakker lagere opbrengsten. 'Maar daar groeit relatief weinig graan.'

Laag vochtgehalte

De Visser van CZAV zegt dat het graan allemaal binnenkomt met een vochtpercentage onder de 16 procent, met uitschieters net boven de 11 procent. 'Wat opvalt, is dat de combines niet hard kunnen rijden. Het stro is nog onvoldoende afgerijpt, terwijl de tarwekorrel extreem droog is. Telers zijn verrast door het lage vochtgehalte.'

Ook de zuidelijke coöperatie meldt overwegend hoge hectolitergewichten die boven de 80 kilo per hectoliter uitkomen. De Visser: 'De kwaliteit van de eerste tarwe lijkt goed te zijn. De eerste opbrengsten vallen mee. Op de kleigebieden in het zuidwesten horen we opbrengsten van rond de 10 à 11 ton per hectare.'

Oogst gaat hard

Bij CZAV was begin deze week ongeveer 8 à 9 procent van de graanoogst binnen. Deze week is het hard gegaan. 'Ik denk dat per dag 10 tot 15 procent van het areaal graan binnenkomt, in sommige gebieden misschien wel 20 procent per dag. Zaterdag is 40 tot 50 procent van het graan geoogst', verwacht De Visser.

De oogst van wintergerst is volgens CZAV en Agrifirm zo'n beetje binnen. De opbrengsten liggen veelal tussen de 8 en 10 ton per hectare. Op de klei en lössgronden ligt de opbrengst gemiddeld boven de 10 ton per hectare, meldt Agrifirm. Op de zandgronden is de opbrengst wisselend: 8 ton per hectare op goede percelen en onder de 6 ton op verdroogde percelen.

Duitsland en Engeland

De Deutscher Bauernverband verwacht in Duitsland bij wintergerst opbrengsten van gemiddeld 7,1 ton per hectare, 0,25 ton minder dan het meerjarig gemiddelde. Dit blijkt uit een eerste oogstverslag. De opbrengsten wintergerst in Engeland zijn dit jaar zo'n 20 à 22 procent hoger dan vorig jaar, zo blijkt uit een eerste analyse.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer