Tarwevoorraad stijgt naar record

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA berekent de eindvoorraad tarwe na afloop van seizoen 2019-2020 op een recordhoeveelheid van 294,34 miljoen ton.

Tarwevoorraad+stijgt+naar+record
© Wim van Vossen

Dat blijkt uit de prognoses van het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapport van juni. Daarin is de berekende eindvoorraad voor tarwe wereldwijd op 1 juli 2020 met 1,3 miljoen ton naar boven bijgesteld ten opzichte van de prognose van een maand geleden.

USDA verhoogt de berekende voorraad voor tarwe vanwege een hogere verwachte productie voor dit seizoen en een correctie op de beginvoorraden. De verhoging van de oogstprognose met 3,3 miljoen ton tarwe tot in totaal bijna 781 miljoen ton komt onder meer voor rekening van India (+1,2 miljoen ton) en Rusland (+1 miljoen ton) en Oekraïne (+1 miljoen ton). De beginvoorraad voor seizoen 2019-2020 is vastgesteld op 276,57 miljoen ton.

Grotere consumptie

Tegenover de positieve aanpassing van de tarweoogst staat ook een verhoging van het verwachte verbruik met 3,5 miljoen ton. De grotere consumptie geldt zowel voor humane doeleinden als voor veevoer en is wereldwijd vastgesteld op in totaal 763 miljoen ton.

De USDA-analisten gaan uit van een grotere behoefte aan tarwe, vooral omdat de verwachte maisoogst flink naar beneden is bijgesteld. Vanwege overvloedige neerslag in de Verenigde Staten is in belangrijke teeltgebieden een groot deel van het maisareaal nog niet eens ingezaaid. Daarom verlaagde USDA ten opzichte van de meiprognose voor het eigen land de maisproductie van 382 miljoen naar 347,5 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer