Sneeuwschimmel sluipmoordenaar in tarwe

Tarwetelers kunnen rekening houden met behoorlijke opbrengstderving door aantastingen van de sneeuwschimmel. Op veel tarwedemovelden is de meerwaarde van de latere fungicidebespuitingen nu goed zichtbaar.

Sneeuwschimmel+sluipmoordenaar+in+tarwe
© Haijo Dodde

Gewasspecialist Sjors Leermakers bij Bayer noemt sneeuwschimmel ofwel Gerlachia nivalis een sluipmoordenaar. 'Het is al jaren een opkomend probleem in tarwe. De laatste twee jaar was de druk iets lager, maar nu lijken de omstandigheden bijna optimaal voor de schimmel. We zien verspreid over het hele land al behoorlijk wat aantastingen.'


Onder optimale omstandigheden voor sneeuwschimmel verstaat Leermakers de koude meimaand en daarna oplopende temperaturen met af en toe wat neerslag. Op een demoveld van AgruniekRijnvallei op het bedrijf van akkerbouwer Ferdy Dees in Maurik laat hij aan de tarwetelers zien hoe ze sneeuwschimmel in hun gewas kunnen herkennen.

Stengel afgeknepen

'Deze schimmel tast de tarweplant aan tussen het vlagblad en de aar. Eigenlijk wordt de stengel min of meer afgeknepen, waardoor de hele aar afsterft. Dit in tegenstelling tot aarfusarium waar vaak slechts delen van de aren geïnfecteerd zijn. Als de druk van sneeuwschimmel hoog is, kan de opbrengstderving oplopen tot 1.000 kilo per hectare', vertelt Leermakers.

De sneeuwschimmel knijpt de tarwestengel af onder de aar.
De sneeuwschimmel knijpt de tarwestengel af onder de aar. © Haijo Dodde

Op het Betuwse demoveld vergelijkt Bayer alle combinaties van de verschillende bestrijdingsmomenten op T0, T1, T2 en T3. De objecten variëren van onbehandeld tot een object waar alle vier bespuitingen zijn uitgevoerd. Als demoras is Porthus ingezaaid. De T0-bespuiting is uitgevoerd in de eerste week van april, T1 in de laatste week van april, T2 in de derde week van mei en tot slot T3 rond half juni.

Sterke triazolen

'In de veldjes met een goede T2-bespuiting is sneeuwschimmel nu het beste onder controle', concludeert Leermakers. 'Vooral sterke triazolen hebben een redelijke tot goede werking op de schimmel. Een T3-bespuiting tegen aarfusarium levert verder voor de telers extra profijt op om de aantasting van sneeuwschimmel te beperken.'

Een aantasting van aarfusarium, waarbij slechts een deel van de aar is aangetast.
Een aantasting van aarfusarium, waarbij slechts een deel van de aar is aangetast. © Haijo Dodde

Over het algemeen stelt Leermakers dat de ziektedruk in wintertarwe dit jaar behoorlijk is. In de aangelegde demo is goed te zien dat bij enkelvoudige toepassingen bepaalde delen van het gewas onvoldoende beschermd zijn.

'Hier blijkt de meerwaarde van drie fungicidebespuitingen. Of dat naast standaard T1 en T2 nu een T0-bespuiting is tegen vooral gele roest of een T3-bespuiting tegen aarfusarium is dan vooral afhankelijk van het ras dat geteeld wordt', legt Leermakers uit.

Extra kilo's

Bayer rekent voor een bespuiting in tarwe een kostprijs van zo'n 60 euro. Dat is voor het gewasbeschermingsmiddel, inclusief arbeid. Leermakers vertelt dat van het demoveld op het Betuwse akkerbouwbedrijf ook de opbrengsten per object bepaald gaan worden. 'Dan moet blijken of de extra inspanning voor een schoon tarwegewas ook voldoende extra kilo's oplevert.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer