%27Geen+zwaardere+kuikens+door+early+feeding%27
Achtergrond
© Berrie Klein Swormink

'Geen zwaardere kuikens door early feeding'

Steeds vaker krijgen vleeskuikens die net uit het ei zijn gekomen direct de beschikking over voer en water. Early feeding is zowel toepasbaar in de broederij als bij uitkomst in de stal. Of het op deze manier verbeteren van de start van pasgeboren kuikens daadwerkelijk bijdraagt aan betere resultaten, is niet aangetoond.

Bij een traditionele opzet van kuikens, waarbij de eendagskuikens in de broederij uitkomen en later in de vleeskuikenstal worden gelost, zoeken de dieren direct naar voer en water. Niet zo vreemd, want gemiddeld zijn deze kuikens dan al vaak een uur of dertig uit het ei.

Dat hoeft geen probleem te zijn. De natuur heeft ervoor gezorgd dat kuikens de eerste dagen na uitkomst over voldoende voedingsstoffen en water beschikken. Die krijgt het dier uit de dooierzak. In de natuur verblijven kuikens na uitkomst onder de vleugels van de moederkloek. Zij houdt ze warm en beschermt ze. Pas na enkele dagen gaan ze met moeder op zoek naar voedsel.

Energie uit dooierzak

'Kuikens benutten de energie uit het dooierzakje om te overleven. Ze groeien er niet van. Door kuikens direct na uitkomst voer en water te verstrekken, beginnen ze eerder te groeien. In theorie zou je dan ook kunnen concluderen dat direct na uitkomst voer en water geven, ofwel early feeding, bijdraagt aan het sneller bereiken van het gewenste eindgewicht', zegt broedspecialist Ron Meijerhof.

Voorsprong op 2 à 3 weken, daarna vlakt verschil af

Ron Meijerhof, broedspecialist

Meijerhof reist vanuit zijn thuisbasis in het Gelderse Voorst de wereld over om broederijen te adviseren. Hij is geen enthousiast voorstander van het toepassen van early feeding. 'Ik ben er zeker niet op tegen. Maar ik ben ook niet geheel overtuigd van alle voordelen die propagandisten van early feeding eraan toekennen.'

De wetenschappelijke onderbouwing van de claims rondom early feeding noemt Meijerhof redelijk dun. 'Wat we in de praktijk niet terugzien, is dat kuikens die direct na uitkomst voer en water kregen sneller de eindstreep bereiken.'

Voorsprong in gewicht

Meijerhof refereert aan onderzoeken die in de loop der jaren zijn gedaan met en zonder het direct verstrekken van voer en water. Wat daaruit vaak naar voren komt, is dat de kuikens inderdaad sneller starten en op 2 à 3 weken leeftijd een voorsprong hebben in gewicht. Daarna vlakt dat verschil af. 'Aan het eind van de mestperiode is er weinig of geen verschil meer', stelt Meijerhof vast. Dit systeem met early feeding is volgens hem zeker niet slecht, 'maar je moet er geen wonderen van verwachten'.

Traditionele broederijen hebben niet de mogelijkheid om kuikens van voer en water te voorzien. De kuikens krijgen dit pas als ze in de stal arriveren. Steeds vaker investeren broederijen in apparatuur waarbij de kuikens na uitkomst wel bij voer en water kunnen.

Dit vergt flinke investeringen en extra ruimte. Want om te bereiken dat kuikens voer en water kunnen bereiken, moet er in de uitkomstkast meer ruimte zijn dan in traditionele situaties. Inmiddels werken ook enige tientallen vleeskuikenhouders in Nederland met systemen waarbij de vleeskuikens in de stal uit het ei komen. Ook bij deze systemen kunnen de kuikens direct na uitkomst beschikken over voer en water.

Relaxter

De overeenkomst is volgens Meijerhof in alle gevallen dat er bij toepassing van early feeding sprake is van een veel relaxtere uitkomstsituatie voor de kuikens. Ze beschikken over meer ruimte en lucht van goede kwaliteit dan in traditionele broederijen. Dit maakt het lastig om early feeding op een zuivere manier te vergelijken met traditionele situaties. Want wat vergelijk je precies, vraagt Meijerhof zich af.

'Mijn inschatting is dat de betere omstandigheden voor het kuiken mogelijk meer bijdragen aan een voorspoedige start, dan het meteen kunnen beschikken over voer en water', zegt de broedspecialist.

'Dat eendagskuikens verhongeren, is een fabel'
Broeddeskundige Ron Meijerhof is voorstander van het optimaliseren van de omstandigheden voor kuikens in de periode dat ze uit het ei komen. 'Daaraan werken, gebeurt wat mij betreft vooral op basis van wetenschappelijk getoetste onderbouwingen. Het verhaal van actiegroepen dat kuikens verhongeren als je ze niet direct voer en water geeft, klopt in ieder geval niet.' Kuikens die direct over voer en water beschikken, nemen de eerste 24 uur 2 gram voer op. 'Ik ben benieuwd wat dit voer doet met de darmontwikkeling. Mijn indruk is dat early feeding kan bijdragen aan weerbaardere en robuustere kuikens. Mogelijk kan dit nuttig zijn bij antibioticavrij produceren', geeft Meijerhof aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 6°
  25 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer