Minder runderen verhandeld via veemarkt

Er worden minder slachtkoeien en -stieren verhandeld via de veemarkten. In Leeuwarden werden in de eerste helft van het jaar ruim elfduizend dieren verhandeld. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar.

Minder+runderen+verhandeld+via+veemarkt
© Nieuwe Oogst

Ook Bunnik toont een afname, al is die daar al langer aan de gang. Volgens Fred Kassing heeft het in Bunnik te maken met een vergrijzend en afnemend aantal handelaren dat gebruik maakt van de veemarkt in het midden van het land. 'Jonge handelaren kiezen steeds minder vaak voor de veemarkt. Ik vind dat jammer, want via de veemarkt krijg je er echt meer voor. Maar men kiest voor het gemak.'


Voorzitter Andries Kingma van de veemarkt in Leeuwarden ziet een directe relatie tussen de fosfaatregels en de afname. 'Het is een landelijke trend en ik denk dat het bij ons nog relatief meevalt als je kijkt naar wat de handel elders doet.'

Jongvee

Er is bijvoorbeeld 10 procent minder jongvee op de bedrijven als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel. 'Tel daar bij op de trend om koeien langer aan te houden op het bedrijf vanwege duurzaamheid. Dat is een goede ontwikkeling, maar dat merken wij wel', geeft Kingma aan.

Het valt hem op dat de prijs niet profiteert van krapte op de markt. 'De vraag naar rundvlees is heel matig. Ik denk dat de consument vaker kiest voor goedkoop varkens- en kippenvlees.' In Leeuwarden is de handel in kalveren wel stabiel op 16.500 dieren. Het aantal schapen dat werd verhandeld in de eerste helft van het jaar steeg van 26.000 naar 28.000 dieren.

De Hemrik

Kingma rekent erop dat de daling van het aantal slachtkoeien verder doorzet, maar dat er daarna een nieuw evenwicht wordt gevonden. De nieuwe locatie in De Hemrik, waar de markt voor 1 april naartoe verhuist, is in ieder geval niet kleiner. 'Het is zelfs wat royaler.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 4°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer