GPS houdt koeien in de gaten

Geert Meerschaert en Kris van Royen uit het Belgische Beveren hebben hun koeien voorzien van een gps-tracker. Hierdoor zijn de dieren gemakkelijk op te sporen in het terrein.

GPS+houdt+koeien+in+de+gaten
© pixabay

De tachtig koeien lopen in het Zeeuws-Vlaanderse Land van Saeftinghe op 250 hectare natuurgrond, meldt Omroep Zeeland. Deze grond is voorzien van geulen, waarin een koe vast kan komen te zitten. In het lange gras zijn ze soms lastig te vinden.

De boeren ontwikkelden samen met het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) een speciaal gps-systeem voor de koeien. De tracker stuurt om de drie uur de positie van de koe naar een app op de telefoon. Mocht die positie zes uur niet veranderen, dan ontvangt de ondernemer een email met de locatie.

Stappenteller

De veehouders denken deze tracker ook te kunnen inzetten als alternatieve stappenteller. 'Een koe die vruchtbaar is, verplaatst zich veel. Dan kan ik dat op de laptop zien', vertelt Meerschaert aan Omroep Zeeland.

Iedere halsband kost volgens de ondernemer 100 euro en de accu gaat enkele jaren mee. Hoewel dit een prototype is, zijn er op sommige Chinese sites soortgelijke systemen te koop. Onduidelijk is of die softwarematig dezelfde ondersteuning bieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer