Dit+seizoen+geen+handhaving+op+beweiden+en+bemesten
Nieuws
© Koen van Wijk

Dit seizoen geen handhaving op beweiden en bemesten

Tijdens het huidige beweidings- en bemestingsseizoen zal er niet actief gehandhaafd worden op beweiden en bemesten bij boeren in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Dat schrijft minister Carola Schouten (LNV) in een Kamerbrief over de stand van Zaken rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Voor beweiden en bemesten in Natura 2000-gebieden was onder het PAS geen vergunning nodig, omdat deze activiteiten een geringe extra stikstofuitstoot met zich meebrengen. Sinds de Raad van State Het PAS heeft afgeschoten zijn voor deze activiteiten wel een vergunning nodig. Dit zou betekenen dat boeren die zonder die vergunning koeien naar buiten laten daarvoor een boete kunnen krijgen.


Schouten gaf vorige week in een Kamerdebat al aan hier tegen te zijn, maar daarover nog afspraken moest maken met gemeenten en provincies. Na dat overleg is besloten dat in ieder geval dit seizoen niet actief gehandhaafd zal worden op de vergunningplicht.

‘Vanuit de sector en de overheden is het beleid de afgelopen jaren gericht geweest op het verhogen van het aantal koeien in de wei, en in principe zal dit gecontinueerd worden. Voor aanvang van het volgende beweidings- en bemestingsseizoen wordt alles op alles gezet om een aanpak beschikbaar te hebben voor de legalisering van beweiden en bemesten’, aldus de minister in de Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer