Fries+waterschap+verhoogt+peil+in+poldersloten
Nieuws
© Koen van Wijk

Fries waterschap verhoogt peil in poldersloten

Wetterskip Fryslân verhoogt de waterpeilen in poldersloten en -vaarten zoveel mogelijk. Het dagelijks bestuur heeft hiervoor een vergunning verlengd tot 1 juli 2020.

Met het verhogen van de waterstanden probeert het waterschap meer water in de bodem vast te houden. Het gemiddelde grondwaterpeil in Friesland staat 10 tot 20 centimeter lager dan voorgaande jaren.

Laag

Als gevolg van de droge zomer in 2018 en de aanhoudende droogte in 2019 zijn de grondwaterstanden in het hele werkgebied van het waterschap nog steeds laag. De regen in de eerste helft van juni heeft de grondwaterstand in de Friese polders even aangevuld. Maar ook hier loopt het neerslagtekort nu weer op. Voor de hogere zandgronden in het zuidoosten blijft de grondwaterstand laag ten opzichte van het jarenlange gemiddelde.

Met het verhogen van de waterstanden probeert het waterschap het uitzakken van grondwater af te remmen. En mogelijke neerslag zo goed mogelijk in de bodem vast te houden. Ook helpt dit om dijken en oevers voldoende nat te houden.

Op dit moment is er voldoende water vanuit het IJsselmeer beschikbaar om de waterstand in de meren, kanalen, vaarten en sloten op peil te houden. Waar mogelijk, verhoogt het waterschap de waterstand om een extra watervoorraad op te bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer