'Slechte start voor Fries waterschap'

Een slechte start van een nieuwe bestuursperiode van Wetterskip Fryslân. Zo omschrijft CDA-lijsttrekker Bé de Winter de move van Water Natuurlijk, PvdA en FNP om Germ Gerbrandy aan te stellen als informateur. 'Absurd. Wij zijn de grootste partij.'

%27Slechte+start+voor+Fries+waterschap%27
© waterschap reest en wieden

CDA blijft met drie zetels en 18,6 procent van de stemmen de grootste partij bij Wetterskip Fryslân na de waterschapsverkiezingen, stelt De Winter. Normaal gesproken kiest de grootste partij de informateur, net zoals dat in de provincies en Tweede Kamer gebeurt.

Groot was de verbazing van De Winter dan ook dat Water Natuurlijk een informateur naar voren schoof, met drie zetels en 15,8 procent van de stemmen de tweede partij. 'Wij zijn optimistisch de verkiezingen in gegaan en hadden ook al een potentiële informateur benaderd.'

Geborgde zetels

Water Natuurlijk beschouwt zich als grootste partij, schrijft het Friesch Dagblad, omdat de twee geborgde - niet gekozen zetels - voor natuurbeheerorganisaties fuseren met Water Natuurlijk. Volgens De Winter is deze redenatie niet terecht. 'Wij kunnen ook zeggen dat wij gaan fuseren met de geborgde zetels vanuit de landbouw. Dat is niet gebruikelijk, maar zou je kunnen doen.'

Dat Water Natuurlijk zonder overleg een informateur naar voren heeft geschoven, stuit De Winter enorm tegen de borst. 'Zo ga je niet met elkaar om in het politieke landschap. Vier jaar geleden waren we ook de grootste, toen hebben we iedereen netjes uitgenodigd om te vertellen wie we als informateur wilden aanstellen. Dat is een normaal proces. Nu word je geconfronteerd met een persbericht.'

Ondemocratisch

Lijsttrekker van Water Natuurlijk Tieneke Clevering zegt in het Friesch Dagblad dat ze de stap van haar partij zelf ook 'ondemocratisch vindt.' Maar de wet biedt deze mogelijkheid nu eenmaal. Ik ben ook tegen de gekozen burgemeester, maar zolang die bestaat zal D66 ook burgemeesters blijven leveren.'

Dagelijks bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân vindt de actie van Water Natuurlijk niet kies. 'Ik ben teleurgesteld. Het doet geen recht aan wat bereikt hebben de afgelopen vier jaar.'

'CDA Wetterskip beraadt zich op stappen hoe de partij hiermee omgaat', besluit De Winter. 'Wij willen dit eerst rustig verwerken en delen met anderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer