%27De+exportvergunning+voor+paarden+kost+elke+keer+geld%27
Interview
© Twan Wiermans

'De exportvergunning voor paarden kost elke keer geld'

Professionele paardenhouders in Limburg protesteerden zondag tegen de verplichte gezondheidsverklaring om met hun paarden tijdelijk naar Duitsland te gaan. Volgens oud-voorzitter Mat Vestjens van LLTB-vakgroep Paardenhouderij is het niet uit te leggen dat paarden Duitsland niet in mogen zonder exportvergunning op basis van een gezondheidsverklaring.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overlegt met de Duitse autoriteiten over een oplossing. Een goed teken?

'Zeker. Dit is een politiek verhaal. We hebben in de Europese Unie vrij verkeer tussen landen.

Fokkers en topruiters nemen zeker niet met een ziek paard deel aan wedstrijden

Mat Vestjens, oud-voorzitter van LLTB-vakgroep Paardenhouderij

'Landbouwminister Carola Schouten heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat in april 2021 de nieuwe Europese Diergezondheidsverordening volledig in werking treedt met strengere eisen aan het identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor paarden. Schouten is ook in gesprek met Duitsland over vrijstelling van exportcertificaten bij tijdelijk transport van paarden tussen Nederland en Duitsland.

'Volgens de minister staat de Duitse Chief Veterinary Officer welwillend tegenover het voorstel om tijdelijk transport van paarden voor wedstrijden tussen Nederland en Duitsland zonder certificaat mogelijk te maken. De komende maanden zal dit verder worden uitgewerkt.'

Waarom is de verplichte gezondheidsverklaring ingevoerd?

'De I&R van paarden is vastgelegd in Europese regelgeving. In het kort komt het erop neer dat paarden moeten worden voorzien van een onderhuidse chip met een uniek nummer dat gekoppeld wordt aan een papieren paspoort. Daarin staan onder andere relevante gegevens over het paard, zoals geslacht en leeftijd.

'Paardenhouderijen moeten al jaren 24 uur van tevoren een vergunning aanvragen voor de export van paarden, waarna een dierenarts de dieren identificeert en een gezondheidsverklaring voor het paard afgeeft.

'Dat kost de paardenhouder iedere keer geld en bovendien wordt niet altijd even consequent gecontroleerd. Terwijl recreatieruiters wel met hun paarden gewoon de grens over mogen.'

De paardenhouderij in Limburg ontwikkelt zich snel en wordt steeds professioneler. Wat vinden paardenbezitters ervan?

'Paardenfokkers en topruiters zorgen ervoor dat hun paarden altijd in topconditie zijn. Zij doen alles voor de gezondheid van hun dieren. Ze nemen zeker niet met een ziek paard deel aan wedstrijden. Dus of zo'n gezondheidsverklaring nou nog noodzakelijk is...'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer