Zieke+paarden+door+zaailingen+esdoorn
Nieuws
© pixabay

Zieke paarden door zaailingen esdoorn

De laatste dagen stijgt het aantal paarden dat wordt geveld door de ernstige spierziekte atypische myopathie. Dat gebeurt nadat ze zaailingen van de esdoorn hebben gevreten, meldt De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De GD raadt aan eerst de weide te inspecteren op zaadkiemen, voordat de paarden deze gaan begrazen. Ook is voldoende bijvoeren belangrijk. Als paarden deze esdoornkiemen opeten, kunnen ze een vergiftiging oplopen en atypische myopathie (AM) krijgen.

Paarden die er door worden getroffen bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en zijn soms benauwd. Ook kan hun urine donker verkleurd zijn. Paarden met AM vertonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed.

Rust

Mocht het paard problemen krijgen als gevolg van AM, is het belangrijk het dier rust te geven, de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2.

De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in wat schralere weides worden gehouden en daarin niet bijgevoerd krijgen. Daardoor zijn ze eerder geneigd om bijvoorbeeld de minder smakelijke esdoornzaden toch op te eten.

Omheining

Inmiddels is aangetoond dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden, esdoornblad en esdoornzaailingen kan zitten, tot AM kan leiden. Als paarden op een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is dan ook de beste maatregel om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten, de paarden bij te voeren of ze zelfs te verweiden of op te stallen. Eventuele zaailingen zijn te verwijderen door te maaien of te branden.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer