Telers+tevreden+met+prestatieprijs+Avebe
Nieuws
© archief Harry Tielman

Telers tevreden met prestatieprijs Avebe

Inclusief premies en toeslagen betaalt Avebe dit jaar gemiddeld 90 euro per ton zetmeelaardappelen. 'De telers zijn daar tevreden mee, mede gezien het bijzondere jaar', zegt Dirk Jan Beuling van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

Door het extreme weer heeft Avebe deze campagne ruim een kwart minder aardappelen verwerkt. 'De totale hoeveelheid geld die de boeren van Avebe krijgen, is daardoor minder dan gemiddeld. De hogere prijs per ton is geen volledige compensatie voor de lagere opbrengst', zegt de LTO-bestuurder. 'Gezien de omstandigheden is dit wel het maximale wat Avebe kon doen.'

Avebe verwerkte eind april de laatste aardappelen op de locatie in Gasselternijveen. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden afgelopen seizoen werd de voorschotprijs al tijdens de campagne in twee stappen verhoogd naar 70 euro per ton. Deze prijs is gebaseerd op standaard levering van aardappelen met een zetmeelpercentage van 19 procent.

Ruim 100 euro per ton

Aan het einde van de zetmeelcampagne maakte Avebe bekend de definitieve campagneprijs te verhogen van 70 naar 80 euro per ton aardappelen. Inclusief premies en toeslagen betaalt het zetmeelconcern dit jaar gemiddeld 90 euro per ton. 'Telers die de aardappelen lang hebben bewaard, komen op ruim 100 euro per ton', zegt Beuling.

De akkerbouwer uit Eerste Exloërmond kent telers die met intensief beregenen de opbrengst redelijk hebben kunnen beschermen. 'Als je met beregenen 10 ton extra opbrengst per hectare hebt, levert dat 900 euro op. Maar er zijn ook andere geluiden. Telers die gemiddeld geen 45 ton zetmeelaardappelen hebben geleverd, maar slechts 30 ton.'

Prestatieprijs

Avebe heeft aangegeven het volledige coöperatieve resultaat uit te keren aan de leden. 'Als Avebe dit jaar winst maakt, komt er nog een klein beetje bij de prijs op', aldus Beuling. In het najaar wordt duidelijk welke prestatieprijs Avebe definitief uitkeert over de aardappelen die afgelopen campagne zijn geleverd.

Volgens bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe is er sprake van een bijzondere campagne. 'Door de extreme weersomstandigheden hebben we ruim 25 procent minder aardappelen verwerkt. Dat is fors.' Het gemiddelde zetmeelgehalte is rond de 20 procent en dat is in lijn met voorgaande jaren.

Beuling stelt vast dat Avebe er goed in is geslaagd om kosten te besparen en kansen in de markt te benutten. 'Aardappelzetmeel- en eiwit liggen goed in de markt. Gezien het hoge marktsegment krijgen boeren nog een marginale prijs en is verbetering nodig.'

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer