Fendt%2Dtechniek+topmodellen+naar+900%2Dserie
Achtergrond
© Fendt

Fendt-techniek topmodellen naar 900-serie

Fendt komt met een nieuwe 900 Vario-serie. Het bedrijf ontwikkelde een nieuw cabineconcept en er komt een nieuwe 110 kilowatt (150 pk) sterke 314 Vario. Dat en meer maakte de fabrikant vorige week tijdens een persbijeenkomst bekend.

In het Duitse Marktoberdorf liet directeur Peter-Josef Paffen van Fendt weten dat het bedrijf graag een volledige lijn landbouwmachines aan wil kunnen bieden. Op hooibouwgebied is Fendt al een heel eind, getuige al het nieuws dat de fabrikant liet zien. Maar verreikers wil het bedrijf ook graag verkopen. Daarvoor moet het andere fabrikanten overnemen of een verregaande samenwerking zoeken.

Maar zover is het nog niet. In de tussentijd toonde de Duitse landbouwmachinefabrikant een groot aantal nieuwe trekkers en machines. Zo introduceerde ze de zesde generatie van de Fendt 900 Vario-serie. Deze trekkerserie bestaat uit vijf modellen van 217 tot 305 kilowatt (296 tot 415 pk).

Motor

De trekkers zijn voorzien van een zescilinder-MAN-motor met een inhoud van 9 liter en een variabele turbo. Het toerental bij nominaal vermogen is 1.700, terwijl de motor stationair 650 toeren maakt. Het kleinste model uit de serie, de 927, is geschrapt. Het grootste model, de 940, is toegevoegd, waardoor de 900-serie voor het eerst in haar bestaan de 400 pk grens overschrijdt.

Met Fendt One krijgt de bestuurder een nieuwe werkplek

Alle trekkers uit de nieuwe 900-serie lijken uiterlijk sterk op de trekkers uit de 1.000-serie. Ook technisch hebben ze veel weg van hun grotere broers. Zo rijden ze 60 kilometer per uur bij 1.450 motortoeren en 40 kilometer per uur bij maar 950 toeren. Ze zijn standaard voorzien van het VarioGrip-luchtdrukwisselsysteem.

Het interessantst is de aandrijving. De vooras wordt onafhankelijk van de achteras aangedreven. Dat zorgt voor meer tractie in het veld en voor meer trekkracht in bochten, claimt Fendt.

Voor kleine melkveehouders komt Fendt met de Tigo S en ST (foto). Er zijn drie modellen met een inhoud van 22 tot 29 kuub.
Voor kleine melkveehouders komt Fendt met de Tigo S en ST (foto). Er zijn drie modellen met een inhoud van 22 tot 29 kuub. © Landbouwmechanisatie

Fendt brengt de haaktand van Lely weer terug op de Fendt Lotus-schudders met een werkbreedte van 7,70, 10,20 en 10,50 meter.
Fendt brengt de haaktand van Lely weer terug op de Fendt Lotus-schudders met een werkbreedte van 7,70, 10,20 en 10,50 meter. © Landbouwmechanisatie

De Slicer FQ is de nieuwe 3,60 meter brede frontmaaier van Fendt. De maaier is getrokken opgehangen.
De Slicer FQ is de nieuwe 3,60 meter brede frontmaaier van Fendt. De maaier is getrokken opgehangen. © Landbouwmechanisatie

Cabine

Ook in de cabine voerde de trekkerbouwer vernieuwingen door. Er zijn acht microfoons gemonteerd voor beter verstaanbare telefoongesprekken. Daarnaast rust de trekkerbouwer de trekker nu uit met een DAB+-radio die met het touchscreen is te bedienen. Daarop is ook het in- en uitschuiven van de spiegels te regelen.

De komende jaren neemt Fendt het cabine-interieur nog verder op de schop. Het resultaat daarvan is begin volgend jaar in de Fendt 314 Vario te zien. Dit is een trekker met een motorvermogen van 112 kilowatt (152 pk).

De motor krijgt een powerboost van 10 pk. Dat vermogen komt beschikbaar tijdens stationair aftakaswerk en kan beetje bij beetje worden aangesproken tijdens het rijden. Het komt dan beschikbaar voor stroomverbruikers zoals de ventilator van de motor, verlichting of airco.

Fendt One

De Profi en ProfiPlus-uitvoering van de trekker worden als eerste Fendts uitgerust met Fendt One. Daarmee geeft de trekkerbouwer de bestuurder een nieuwe werkplek. In plaats van het dashboard is er een 9 inchtablet gemonteerd. Die kan de informatie digitaal weergeven. Een 12 inchscherm is te vinden voor aan de armleuning en een derde scherm, ook 12 inch, aan de rechterkant van de bestuurder in de dakrand.

Het nieuwe cabineconcept van Fendt met een programmeerbare armleuning, een digitaal dashboard en twee touchscreens.
Het nieuwe cabineconcept van Fendt met een programmeerbare armleuning, een digitaal dashboard en twee touchscreens. © Landbouwmechanisatie

Op de beide touchscreens zijn zes velden geheel vrij te programmeren. Dat kan een veld met motorgegevens of gps zijn, maar ook een voor hydrauliek, Isobus-machines of een externe camera. Het is mogelijk om het scherm in de dakrand naar boven te duwen, zodat alleen de informatie in de onderste balk zichtbaar is en de airconditioning of de radio zijn te bedienen.

44 knoppen

Fendt vernieuwde ook de rijhendel en de armleuning. Er zijn nu 44 vrij programmeerbare knoppen. En dan is er ook nog een nieuwe 3L-joystick, waarmee tot 27 functies zijn te bedienen.

De Arag-dophouder voor vier doppen. Nieuwe software maakt combinaties aan de hand van de druk, driftreductie en rijsnelheid.
De Arag-dophouder voor vier doppen. Nieuwe software maakt combinaties aan de hand van de druk, driftreductie en rijsnelheid. © Landbouwmechanisatie

De Fendt Ideal 10-maaidorser heeft een 790 pk MAN-motor. Dit topmodel bestuur je niet met een stuurwiel maar met een joystick.
De Fendt Ideal 10-maaidorser heeft een 790 pk MAN-motor. Dit topmodel bestuur je niet met een stuurwiel maar met een joystick. © Landbouwmechanisatie

Vanaf november is het mogelijk om een 314 Vario met het nieuwe cabine-interieur te bestellen, maar ze worden pas in het voorjaar van 2020 uitgeleverd. Als eerste in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Later, als de vertalingen van het systeem klaar zijn, volgen andere landen. Een trekker uit de 700-serie met het nieuwe interieur is in het najaar van 2020 leverbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer