Geopolitiek+brengt+onzekerheid+voor+landbouw
Nieuws
© Dirk Hol

Geopolitiek brengt onzekerheid voor landbouw

De opmars van China en de handelspolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump brengen grote onzekerheden met zich mee voor de landbouw. Een troef is dat China de Nederlandse expertise op het gebied van voedselproductie goed kan gebruiken.

De oude wereldorde waarbij de noordelijke continenten het voor het zeggen hebben, wordt uit elkaar gerafeld, zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Op uitnodiging van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gaf hij donderdag zijn visie op de geopolitieke veranderingen.

'We zijn gewend dat de wereldorde volgens onze noordelijke regels werkt, maar dat is niet langer het geval. Toen China twintig jaar geleden lid werd van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), dachten we dat het land net zo zou worden als wij. Dat is een fundamentele inschattingsfout geweest', zegt De Wijk.

Staatskapitalisme

'China heeft staatskapitalisme met politieke controle over de economie en kent geen vrije markttoegang. Het land lapt de WHO-regels aan zijn laars. We zijn in een race om mondiale dominantie beland.'

De handel in het zuidelijke deel van de wereld groeit harder dan in het Noorden. China probeert landen economisch aan zich te binden en werkt aan nieuwe handelsroutes.

TTIP

'Het handelsverdrag TTIP moest daartegen een dam opwerpen. Trump blies het op en probeert het nu alleen. Daardoor staat ook het WHO-blok onder druk. Dat is voor ons een slechte ontwikkeling', zegt De Wijk, die een positieve verandering ziet in de houding van de EU.

'Er worden stappen gezet in verbinding met China op het gebied van regelgeving. En we zien China niet langer alleen als partner, maar ook als grote tegenstander.'

Wereldbevolking

In China woont 20 procent van de wereldbevolking, maar het land bezit slechts 6 procent van het zoete water en 9 procent van de landbouwgrond. 'Hier is een probleem en dat kan uw sector uitbuiten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer