Brussel+wil+importverbod+veertig+soorten+plantmateriaal
Nieuws
© Han Reindsen

Brussel wil importverbod veertig soorten plantmateriaal

De Europese Commissie wil een tijdelijk importverbod instellen voor veertig soorten plantmateriaal en planten uit derde landen.

Op de lijst die Brussel maandag heeft bekendgemaakt staan: Acacia, Acer, Albizia, Alnus, Annona, Bauhinia, Berberis, Betula, Caesalpinia, Cassia, Castanea, Cornus, Corylus, Crataegus, Cycas, Diospyros, Eucalyptus, Fagus, Ficus, Fraxinus, Hamamelis, Jasminum, Juglans, Ligustrum, Lonicera, Malus, Nerium, Ostrya, Persea, Populus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Sorbus, Syringa, Taxus, Tilia, Ulmus en Ullucus tuberosus.

Het gaat om een voorlopige lijst waarop een adviesgroep waarin Europese koepelorganisaties, waaronder Copa Cogeca en de European Nurserystock Association, nog invloed kunnen uitoefenen. De insteek daarbij is de lijst veel kleiner te krijgen, zegt Anneke van Dijk, Specialist Plantgezondheid en Fytosanitair Beleid bij LTO Nederland. Als de lijst in de huidige vorm zou doorgaan, heeft dat grote gevolgen voor de plantenteelt in Nederland.

Risicoanalyse

Volgens Brussel hebben deze planten een hoog risico omdat nog geen volledige risicoanalyse beschikbaar is terwijl wel bekend is dat ze plagen en ziekten kunnen meebrengen. Het tijdelijke importverbod gaat op 14 december 2019 in en wordt pas opgeheven als kan worden aangetoond dat ze voldoen aan de eisen van de Europese Unie. De definitieve lijst wordt aan het eind van dit jaar bekendgemaakt.

Vanaf begin 2019 komen er ook strengere EU-eisen voor planten voor opplant uit derde landen met aanhangende grond. Dan moet tenminste aanhangende grond in het land van herkomst zijn onderworpen aan een behandeling.

Informatiebijeenkomst

Op 19 juli, aanvang 13.30 uur, vindt bij Royal FloraHolland in Aalsmeer een bijeenkomst plaats over beide onderwerpen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft dan een toelichting en er wordt gekeken wat de impact is de nieuwe regelgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer