Vijf+vragen+over+invasieve+exoten
5 vragen
© Koos van der Spek

Vijf vragen over invasieve exoten

Woekerplanten, tropische insecten, rivierkreeften, krabben en zelfs halsbandparkieten. Nederland kent inmiddels honderden invasieve exoten. De Week van de Invasieve Exoten die onlangs is georganiseerd moet het bewustzijn vergroten. De stand van zaken in vijf vragen.

Wat is het doel van de Week van de Invasieve Exoten?

In juni 2016 is de week voor het eerst georganiseerd. Doel is de bewustzijn over dit probleem te vergroten. Tijdens natuurwerkdagen verwijderen vrijwilligers invasieve planten uit de natuur.

Hoeveel invasieve soorten zijn er al?

In Nederland komen vele honderden invasieve exoten voor. Deze kunnen op allerlei gebieden schadelijk zijn; voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Zorgwekkend is de opmars van de Japanse duizendknoop. Deze brengt veel schade aan woningen en gebouwen aan en zorgt al voor waardevermindering bij bouwkavels waarop de plant wordt aangetroffen.


Hoe wordt een dierziekte verspreid?

Onlangs werden in België twee runderen met symptomen van de ziekte besnoitiose bovine aangetroffen. De ziekte wordt overgedragen door steekvliegen en muggen. Besnoitiose zorgt voor onvruchtbaarheid en vermagering van de dieren en afkeuring van karkassen. De ziekte is waarschijnlijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar het al langer voorkomt.

Wat zijn de jongste ontwikkelingen?

Onlangs startte een groot vijfjarig onderzoek naar de verspreiding van infectieziekten door muggen en andere insecten. Een team onderzoekers van het Erasmus MC en andere wetenschappelijke instellingen kan aan de slag dankzij 9 miljoen euro subsidie vanuit de Nationale Wetenschapsagenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het onderzoek is gericht op het bestuderen van veranderingen in het klimaat, in het watermanagement, in landbouwmethoden en in internationaal verkeer. Het is ook gericht op risico's die samenhangen met de import van handelsgoederen. Zo hopen de onderzoekers op termijn te kunnen voorspellen wanneer de condities het uitbreken van infectieziekten bespoedigen.


Hoe is de bestrijding van deze exoten in Nederland geregeld?

Per 3 augustus 2016 geldt een EU-exotenverordening voor bezit, handel, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Deze lijst is in 2017 en 2019 vernieuwd. Het team Invasieve exoten van de keuringsdienst NVWA ondersteunt het ministerie van LNV bij de uitvoering van het exotenbeleid. Provincies, gemeenten en waterschappen voeren het bestrijdingsbeleid gedecentraliseerd uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer