Duitse graanoogst net onder gemiddeld

Het Deutsche Bauernverband (DBV) voorspelt een graanoogst van zo'n 47 miljoen ton. Dat is ongeveer 1 miljoen ton minder dan het gemiddelde voor de jaren 2013 tot 2017.

Duitse+graanoogst+net+onder+gemiddeld
© Dirk Hol

Vergeleken met het droogtejaar 2018 liggen de verwachtingen ongeveer 9 miljoen ton hoger. 'De vergelijking van de oogst dit jaar met het extreme jaar 2018 vervormt het beeld enigszins. We verwachten dit jaar een oogst die net onder het gemiddelde ligt. De nawerkingen van de droogte zijn nog steeds duidelijk merkbaar', zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

De graanoogst dit jaar groeide onder moeilijke omstandigheden. De extreme droogte tijdens de zomer van 2018 duurde tot het zaaien van de wintergraan vorig najaar. In de bijzonder getroffen gebieden zijn de voorraden daarom te laat en vaak slechts voor een deel aangevuld. Na een droge start van het jaar hadden regenval en koel weer in mei een positief effect op de winstvooruitzichten.

Droogteschade

'De verdeling van de neerslag was regionaal heel anders. Vanwege de nog te droge grondomstandigheden, vooral in het Oosten van Duitsland, is op sommige plaatsen aanzienlijke droogteschade geconstateerd. Hevige regenval en hagel hebben ook de graanvoorraden ernstig beschadigd', verklaart de voorzitter van de Duitse boerenorganisatie de verschillende omstandigheden. In Duitsland telen boeren dit jaar op een oppervlakte van 6,4 miljoen hectare graan. Wintertarwe is met een oppervlakte van 3 miljoen hectare de belangrijkste teelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer