Koper+kan+bij+Troostwijk+Veilingen+gericht+zoeken
Achtergrond
© Troostwijk Veilingen

Koper kan bij Troostwijk Veilingen gericht zoeken

Met het nieuwe onlineplatform van Troostwijk Veilingen kunnen kopers gericht zoeken op een bepaald type machine en merk. Dit brengt vraag en aanbod makkelijker en dichter bij elkaar. Wie wil, kan nog steeds rondstruinen om te kijken wat er allemaal te koop is.

Het nieuwe onlineplatform van Troostwijk Veilingen is in maart officieel live gegaan. 'Maart is voor ons de drukste maand van het jaar en toch hebben we nagenoeg geen problemen gehad', zegt directeur marketing Addy Oosterom, verantwoordelijk voor het nieuwe platform. 'De afgelopen maanden is het aantal bezoekers verdubbeld en is het aantal registraties van potentiële kopers hoger.'

Met het nieuwe platform heeft het veilingbedrijf vooral geïnvesteerd in vindbaarheid van machines en andere producten. 'We zijn aan de voorkant begonnen door de producten zo goed mogelijk te beschrijven. Alleen dan kun je een stap maken naar het zoeken van kavels op basis van specifieke kenmerken.'

Een team van Troostwijk Veilingen is een paar jaar bezig geweest om een vast sjabloon (template) op een tablet te maken waarin alle belangrijke kenmerken van een product op locatie zijn te noteren. Bij een trekker gaat het onder andere om twee- of vierwielaandrijving, wel of geen fronthefinrichting, bandenmaat en merk.

Alles in de eigen taal aanbieden werkt drempelverlagend

Addy Oosterom, directeur marketing Troostwijk Veilingen

Mogelijkheden

Menno Westerbrink, accountmanager agrarisch bij Troostwijk Veilingen, is enthousiast over de mogelijkheden. 'Nu al kunnen kopers gericht zoeken op bijvoorbeeld een vierwielaangedreven trekker. Over enkele maanden is daarnaast ook specifiek te zoeken naar een bepaald trekkermerk. Een koper hoeft dan niet alles door te zoeken naar een specifiek merk en type.'

Volgens Westerbrink gaat 40 tot 50 procent van de potentiële kopers gericht op zoek naar een bepaald type machine. Voor die categorie is het nieuwe platform een stuk gebruiksvriendelijker. 'We passen het zoeksysteem toe in alle branches waarin we actief zijn. Ons platform loopt nu voor op de rest van de veilingsites', zegt Oosterom.

Vijftien talen

Troostwijk Veilingen biedt de producten op de veiling aan in vijftien verschillende talen. Oosterom: 'Alles in de eigen taal aanbieden werkt drempelverlagend. Het feit dat we in de meeste Europese landen een kantoor hebben, draagt daaraan bij. Onze kopers komen uit zo'n 140 landen. De belangrijkste landen zijn België, Duitsland, Nederland, Polen en Roemenië.'

Westerbrink merkt dat kopers uit Polen steeds meer op zoek zijn naar jongere gebruikte machines. In het verleden gingen vooral oudere machines naar Polen. 'Er zijn veel Poolse boeren die je niet kunt bereiken met Engels of Duits. Door de Poolse taal bereiken wij hen wel.'

Klanten beter bedienen

Met het nieuwe platform krijgt Troostwijk Veilingen meer marktkennis en dat biedt nieuwe mogelijkheden, stelt Oosterom. 'Daardoor kunnen we klanten beter bedienen. Als klanten in bijvoorbeeld Azië specifiek ergens om vragen, kunnen we daar met een marketingcampagne op inspelen.'

Het veilingbedrijf heeft wereldwijde kopers in 140 landen. Voor de prijsvorming is dat belangrijk, geeft Westerbrink aan. 'Als je een bordje te koop in de tuin zet, is het de vraag of je een trekker voor een goede prijs kunt verkopen. Een bordje in het dorp werkt beter. Nog beter is de trekker landelijk of in Europa aanbieden. Wereldwijd in vijftien talen geeft de beste prijs.'

Honderden bieders

Volgens Westerbrink zijn er veel mechanisatiebedrijven die bij het inruilen van een machine op de site van Troostwijk Veilingen kijken wat deze waard is. 'Op onze veilingsite hebben we soms honderden bieders op één trekker. Zo'n grote groep bepaalt wat de werkelijke prijs is.'

Het valt de accountmanager op dat ook oude machines waarde hebben. 'Een oude vierwielige wagen lijkt soms klaar voor de schroothoop, maar krijgt in het buitenland vaak nog een tweede leven.'

'Meer goed werkende machines in circulaire economie'
'In veel westerse landen vinden bij vrijwel alle productieprocessen in steeds sneller tempo innovaties plaats. Dit betekent dat er in toenemende mate goed werkende, gebruikte machines beschikbaar komen die nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Niet alleen in geld, maar ook in hergebruik', zegt Addy Oosterom van Troostwijk Veilingen. In de praktijk komt het volgens Oosterom nogal eens voor dat de machines worden opgeslagen, voor een gering bedrag ingeruild of verkocht aan de eerste de beste koper om de hoek. 'Jammer, want wereldwijd is er veel vraag naar goed onderhouden materieel. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, komt meer in de circulaire economie terecht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer