Telers+bladgewassen+starten+eigen+collectief
Nieuws
© Haijo Dodde

Telers bladgewassen starten eigen collectief

Bladycol is als collectief van bladgewastelers en het bedrijfsleven opgericht voor gezamenlijke kennisontwikkeling en het laten uitvoeren van praktijkonderzoek.

'Het ontwikkelen van nieuwe kennis wordt ook in de teelt van sla en andijvie als een serieus aandachtspunt gezien', zegt Ulko Stoll van Vollegrondsgroentenet. 'Daarom is vooral op initiatief van de landelijke kerngroep ijsbergsla gestart met collectief Bladycol. Doel is om samen met het bedrijfsleven problemen in de teelt op te lossen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.'

Bladycol is volgens Stoll een nieuwe vorm van collectiviteit waar in veel gewassen behoefte aan is na het wegvallen van de productschappen. De aangesloten telers betalen voor het nieuwe collectief een bepaald bedrag per hectare. Verder kunnen bedrijven, toeleveranciers en zaadfirma's als financieel participant aanhaken bij specifiek onderzoek.

Eerste proeven

Stoll zorgt als coördinator namens Vollegrondsgroentenet dat de budgetten voor het praktijkonderzoek geregeld zijn en dat de onderzoeksopdrachten kunnen worden aanbesteed. De eerste proeven zijn inmiddels aangelegd door Proeftuin Zwaagdijk op verschillende locaties in Nederland.

'In overleg met de telers en bedrijven ligt de prioriteit in het onderzoek in eerste instantie bij de bestrijding van luizen, rupsen en trips in zowel ijsbergsla als andijvie. Voor nieuw onderzoek en voor het verzamelen van nieuwe kennis is er altijd voldoende gelegenheid om wensen en ideeën in te brengen', verklaart hij.

Driekwart van telers

Stoll schat in dat inmiddels zo'n driekwart van de bladgewassentelers in Nederland is aangesloten bij Bladycol. 'Zij vertegenwoordigen waarschijnlijk iets minder dan driekwart van het areaal. Wij zijn nog in onderhandeling met enkele grote telers om zich ook aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen zich natuurlijk altijd aanmelden via onze website.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer