Onderzoeksraad%3A+NVWA+is+onvoldoende+toegerust
Nieuws
© Huisman Media

Onderzoeksraad: NVWA is onvoldoende toegerust

De manier waarop de NVWA voedselveiligheid in Nederland controleert, schiet tekort. Dit zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Risico's worden vaak te laat ontdekt, doordat deze niet gestructureerd in kaart gebracht en beoordeeld worden.

Daardoor kunnen mensen onnodig ziek worden of soms zelfs overlijden, schrijft de raad in een nieuw rapport waar de onderzoeksinstelling bijna een jaar aan werkte. Als bekend voorbeeld noemt de OVV de ontdekking van fipronil in kippeneieren, in de zomer van 2017. Dit leidde tot veel maatschappelijke onrust in Nederland, lege schappen en grote financiële gevolgen voor pluimveehouders.

Dit was echter niet het eerste voorval waarbij het voedselveiligheidssysteem in Nederland tekortkomingen toonde. Reden voor de onderzoeksraad om een aantal andere praktijkvoorbeelden te onderzoeken die duidelijk maken welke knelpunten zich voordoen in ons voedselveiligheidssysteem.

Praktijkvoorbeelden

Ook de Q-koorts, veroorzaakt via geitenhouderijen, ziekteverwekkers op groente en fruit en TTX in schelpdieren werden verder onderzocht. Evenals salmonella in gerookte zalm en fraude met paardenvlees dat werd herverpakt en als rund werd verkocht door frauderende leveranciers in de keten.

Ondanks ontwikkelingen en trends die het lastiger maken om de voedselveiligheid te garanderen, bijvoorbeeld door gebruik van buitenlandse ingrediënten, moet de consument erop kunnen vertrouwen dat het voedsel op zijn bord veilig is, zo laat de OVV weten.

Diverse aanbevelingen

De veiligheidsraad doet diverse aanbevelingen aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en LNV, het RIVM en de NVWA. De ministeries moeten ervoor zorgen dat voedselrisico's op tijd worden gezien. De diensten faalden weleens door een te afwachtende houding aan te nemen.

Om dit te tackelen, zou er op Europees verband beter moeten worden samengewerkt. Vanuit het RIVM moet het toezicht en de opsporing worden verbeterd. De NVWA moet er verder op toezien dat voedselbedrijven alle relevantie informatie gebruiken in de risicoaanpak die zij per keten formuleren.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer