Fries+waterschap+herziet+beregeningsverbod
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Fries waterschap herziet beregeningsverbod

Wetterskip Fryslân gaat bij droogte niet meer een algeheel beregeningsverbod instellen. Alleen waar de nood hoog is, wordt een verbod ingesteld.

Ook wordt bij een watertekort niet automatisch ook een verbod ingesteld voor grondwaterontrekkingen. Het dagelijks bestuur bracht het algemeen bestuur hiervan dinsdag op de hoogte.

Volgens dagelijks bestuurder Jan van Weperen kiest het waterschap hiermee niet de makkelijkste weg. 'We moeten heel veel aandacht aan communicatie geven. Maar het was niet meer uit te leggen dat daar waar geen waterschaarste was, boeren te verbieden dat ze geen water uit de boezem mochten benutten.'

Muizen

Wanneer een beregeningsverbod geldt, mogen boeren ook niet meer bevloeien tegen muizen. Dat kan nu gebeuren, stelt Van Weperen. 'We staan aan een vooravond van een muizenexplosie. Er is voldoende water.' Wetterskip heeft binnenkort overleg met stakeholders LTO Noord en natuurorganisaties over de nieuwe maatregelen om droogte te voorkomen.

Volgende week houdt LTO Noord samen met onder ander Wetterskip een demonstratie veldmuizen bestrijden bij een melkveehouder in Woudsend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer