Verbod+op+vossenjacht+bij+Drentse+pluimveehouders
Nieuws
© Marcel de Bruin

Verbod op vossenjacht bij Drentse pluimveehouders

Twee bedrijven met Freilandkippen in Drenthe mogen 's nachts met hulp van lichtbakken geen vossen afschieten om de kippen te beschermen. Het provinciebestuur heeft de ontheffing hiervoor ingetrokken.

Aanleiding hiervoor is de uitspraak van rechtbank Noord-Nederland halverwege mei dit jaar. De rechtbank verklaarde het beroep dat tegen de ontheffingen was aangetekend gegrond. Volgens de rechtbank zijn er andere mogelijkheden ter voorkoming van schade bij Freilandkippen door vossen, zoals goede afrastering en zorgvuldig ophokken van pluimvee voor de nacht.


De provincie heeft in het afgelopen jaar in totaal vijftien ontheffingen verleend voor het doden van vossen in de nacht. De overige verleende vergunningen zijn op dit moment onherroepelijk en kunnen niet meer worden aangetast. De ontheffingen zijn verleend tot 1 januari 2023.

Weer

 • Zondag
  8° / 1°
  10 %
 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
Meer weer