Extra+water+nodig+voor+onderwaterdrainage
Nieuws
© Arie Meijer

Extra water nodig voor onderwaterdrainage

Het toepassen van onderwaterdrainage vraagt 4 tot 18 procent extra water in een droge zomerperiode.

Dat blijkt uit onderzoek van Deltares en Wageningen U&R naar de regionale toename van de watervraag voor onderwaterdrainage voor West-Nederland. Bij het onderzoek is kennis uit lokale proefprojecten vertaald naar scenario's voor het landelijk hydrologisch model (LHM).

Normale onderwaterdrains zorgen gemiddeld voor vijf tot tien centimeter verhoging van de laagste grondwaterstanden. Dat leidt in een droge zomer tot circa 4 procent meer watervraag in de West-Nederlandse waterschappen.

Pompen

De waterbehoefte loopt sterk op zodra er gebruik wordt gemaakt van drukdrains met pompen. Een grondwaterstandverhoging van 30 tot 40 centimeter is daarmee mogelijk. 'Maar dan is er ongeveer 18 procent extra water nodig. Dat betekent 0,12 millimeter per dag', weet Janneke Pouwels van Deltares.

Alleen als je de watervraag kent, kun je deze vorm van drainage goed beoordelen

Deltares en Wageningen UR adviseren om langjarige metingen te doen naar de gestegen waterbehoefte door onderwaterdrainage, om zo de effecten van onderwaterdrainage echt goed te kunnen beoordelen. 'De West-Nederlandse waterschappen vonden het tijd om de extra watervraag te kwantificeren. Want alleen als je de watervraag kent, kun je deze vorm van drainage echt op zijn merites beoordelen', geeft Pouwels aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer