300+hectare+onderwaterdrainage+in+Meijepolder
Nieuws
© Koen van Wijk

300 hectare onderwaterdrainage in Meijepolder

Twaalf grondeigenaren in de Meijepolder Laag in Bodegraven-Reeuwijk slaan de handen ineen om de veenweidepolder klimaatbestendig te maken.

Met de aanleg van bijna 300 hectare onderwaterdrainage willen de grondeigenaren helpen de bodemdaling te remmen. Daarnaast moeten nieuwe natuurvriendelijke oevers zorgen voor meer biodiversiteit. De sloop van oude landhoofden en bruggen moet de aan- en afvoer van water bevorderen, waardoor wateroverlast vermindert.

Deze plannen zijn deze week vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst en intentieovereenkomst. De intentieovereenkomst is ondertekend door stichting Rijn en Gouwe Wiericke, gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Bodemdaling

De veenweidepolder Meijepolder Laag kampt met een bodemdaling van 5 tot 7 millimeter per jaar. Door de aanleg van onderwaterdrainage wordt in droge tijden water in de bodem geïnfiltreerd, waardoor het huidige tempo van bodemdaling met 30 tot 50 procent wordt geremd.

Bijkomend voordeel is dat de CO2-uitstoot daalt en de waterkwaliteit verbetert, omdat er minder nutriënten uitspoelen naar de sloot. De elf bruggen en landhoofden in de Dwarswetering zorgen voor een vernauwing van de wetering en opstuwing van het water. Bij heftige buien zorgen deze vernauwingen voor wateroverlast in de polder. Door de landhoofden en bruggen te verwijderen, verbetert de aan- en afvoer van water en kunnen problemen met wateroverlast voorkomen worden.

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer