NFO+wil+einde+aan+subsidie+fruitaanplant
Nieuws
© VidiPhoto

NFO wil einde aan subsidie fruitaanplant

De aanplant van nieuwe boomgaarden in Oost-Europa, die door de Europese Unie zijn gesubsidieerd, moet stoppen. Dat wil de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De markt is te vol, zegt voorzitter Gerard van den Anker van de NFO.

De NFO-praeses wijst op de moeilijke situatie waarin de Nederlandse hardfruitsector verkeert. Door een groot Europees aanbod aan appels en peren zijn de prijzen laag. Volgens Van den Anker moeten veel appel- en perentelers hun fruit onder de kostprijs verkopen.

Het is onverantwoord dat het hardfruitareaal met Europees geld verder wordt uitgebreid, zegt de voorzitter. 'In het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid van de Europese Unie moet hiervoor geen ruimte meer zijn.'

Gelijk speelveld

Daarnaast pleit Van den Anker voor een gelijk speelveld in de unie. 'Nederlandse telers worden benadeeld doordat er tussen de lidstaten verschillen bestaan in de kosten van arbeid, de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en het toelatingsbeleid van middelen.'

De appeloogst in de Europese Unie lag vorig jaar met 12,6 miljard ton 13 procent boven het tienjarig gemiddelde. De productie van de peer Conference, het ras dat vooral Nederlandse en Belgische telers op de markt brengen, was 9 procent groter dan in 2017.

Poolse oogst

De oogst in Polen, waar met Brussels geld de productie sterk is uitgebreid, was in 2018 20 procent groter dan doorgaans. De problemen op de markt worden nog eens vergroot door de boycot van Rusland, dat geen Europees hardfruit meer toelaat. Rusland was tot enkele jaren geleden een belangrijk afzetland.

Om de markt te ontlasten pleit Van den Anker voor meer promotie van onder andere peren in Duitsland en Oostenrijk. Veel Conference wordt daar verkocht. 'We zien dat dit zijn vruchten afwerpt.' Ook wil hij aan het imago van de fruittelers werken, wat mogelijk de consumptie stimuleert. 'We moeten beter laten zien hoe duurzaam we telen.'

Een betere beschikbaarheid van zoetwater staat eveneens op het verlanglijstje van de voorzitter. Telers in Zeeland zijn getroffen door de droogte van vorig jaar. Dat wil hij in de toekomst voorkomen. Vanwege de moeilijke markt maakte de Belgische regering al eerder bekend dat de hardfruitsector in België officieel in crisis is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer