Broodje+poepbanaan
Column
© Ruud Ploeg

Broodje poepbanaan

'Jij bent een broodje gehaktbal', grapt zoon Olle tegen deelnemer Jesse. Hij grijnst. 'En jij een broodje frikadel.' Ze zitten samen aan tafel en hebben grote schik. 'Ik weet een betere', hikt Olle: 'Je bent een broodje poep.' Jesse schatert. 'Dan ben jij een broodje plas.'

De rest van de groep eet rustig een boterham. Vermoeid, bezweet. Alleen deelnemer Remon rolt af en toe met zijn ogen richting het gekeet. 'Stelletje kleuters.'

'Broodje trekker', giert Olle. 'Broodje grasmaaier', antwoordt Jesse. Hoewel hij deze zomer twintig jaar wordt, wordt zijn verstandelijk vermogen vergeleken met een vierjarige; de leeftijd van onze zoon.

'Broodje piemelpasta.'
'Broodje poepbanaan.'
'Jongens', grijp ik in. 'Zo is het genoeg. Jullie mogen nu je broodje opeten.'
'Ja gekke koeienmama.'

De koeien geven gemiddeld 5 liter minder melk per koe per dag

Hannah Hilhorst, zorgboerin in Echten

Ik probeer niet te lachen, maar de ondeugd en pret druipen van zijn gezicht. Wat gezellig dat hij in zijn vakantie met ons mee kan hobbelen. Werken op de boerderij vindt hij prachtig. Samen venkel planten, winkeltje spelen. Watergevechten houden met de deelnemers. 'Beseft hij al hoezeer hij boft dat hij hier opgroeit?', vragen klanten weleens. Ik denk het niet. Hij weet niet beter.

'Gaan we nog wat doen vanmiddag?', vraagt mijn man als iedereen zijn bord leeg heeft. De groep zucht. 'Het is veel te warm.' Dat was het gister ook. En eergisteren en de dag daarvoor. Op het land is er weinig werk; we hoeven niet te maaien, niet te schoffelen. De koeien lopen enkel 's ochtends buiten, daarna is het te warm. Gemiddeld 5 liter minder melk per koe per dag geven ze nu. Hopeloos.

'Zullen we gaan zwemmen?', stelt mijn man voor. Het toverwoord. De deelnemers springen op en gillen dwars door elkaar. 'Kijk eens naar mijn bommetje', roept Jesse een half uur later. Met zijn grote lijf ploft hij in het water. 'Dat kan ik ook', doet Olle hem na. Later zoeft hij met Remon van de glijbaan en duikt hij kopje onder met deelnemer Fleur. Na twee uur plonzen en zwemmen slaat hij uitgeteld zijn armpjes om mijn nek. 'Mama, zwemmen met de deelnemers vind ik het allerleukste van de hele wereld.'

Laat uw liniaal thuis Multifunctionele landbouw
Als een zak hooi Multifunctionele landbouw
Op de plaats, rust Multifunctionele landbouw
Betrokken tot in het vliegtuig Multifunctionele landbouw
Boete voor levende koeien Multifunctionele landbouw
Lang zal hij rijden Multifunctionele landbouw
Nepnieuws Multifunctionele landbouw

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer
Zweem van mestgeur Biologische landbouw
Stil van Varkens