Stalmestcompost met hout uit boomgaard

In de vrijloopstal van Rik Lagendijk in Diessen wordt een dikke laag houtsnoeisel uit de fruitteelt gestort. De snippers zullen zich mengen met stalmest, waarna er compost ontstaat dat weer bruikbaar is in de boomgaard.

'Elk jaar rijden we aan het einde van de herfst de compost uit de stal. Daarna komen er nieuwe houtsnippers in', aldus Lagendijk.

De melkveehouder is tevreden over het houtsnoeisel. 'Het is makkelijker droog te houden dan stro, ook heb ik minder materiaal nodig.' Onder de stalvloer ligt een beluchtingssysteem dat lucht afzuigt en de compostering op gang helpt.

Hij doet mee aan een project van ZLTO en Delphy. Doel is om de mest uit vrijloopstallen van melkvee op te waarderen met houtsnippers uit de fruitteelt en andere teelten.

Natuurlijk proces

Door het natuurlijke proces van broei en zuurstof ontstaat er droge en vruchtbare stalmestcompost die toepasbaar is in de fruitteelt.

Deze sector heeft grote moeite om het organischestofgehalte van de bodem in boomgaarden op peil te houden. En laat die stalmestcompost met hun snoeisel nu een hoogwaardige organische meststof zijn. Het zou prima van pas kunnen komen in boomgaarden. In het project gaan hiermee dan ook diverse fruitbedrijven experimenteren.

Lagendijk is enthousiast over het initiatief. 'We produceren in onze vrijloopstal een hoogwaardige bodemverbeteraar. Het is fijn dat we dat kunnen afzetten aan fruittelers.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer