Rommens+zaait+rietzwenkgras+week+na+mais+door
Interview
© Johan Wissink

Rommens zaait rietzwenkgras week na mais door

Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven heeft een week na de maiszaai rietzwenkgras doorgezaaid. Daarmee wil hij aan de derogatie-eis voldoen om per 1 oktober een vanggewas te hebben staan. Hij had het gras nog een week later kunnen zaaien. Dan had de mais een grotere voorsprong gehad.

Waarom deze keuze?

'Rietzwenkgras is een traaggroeiend gewas. Dit hebben we bewust een week na de maiszaai gezaaid, zodat de mais met een voorsprong begint. Maar na de zaai van het rietzwenkgras viel de kou in en kwam de mais veel later op dan ik had verwacht.

Mocht het de komende week warm worden, dan zijn de groeiomstandigheden ideaal

Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven


'Achteraf gezien hadden we met het rietzwenkgras nog een week langer kunnen wachten om de mais iets meer voorsprong te geven. De mais staat er nu mooi op met wat voorsprong. Het rietzwenkgras is in banen gezaaid en niet in de maisrij. Daarmee hoop ik dat de mais minder concurrentie van het rietzwenkgras ondervindt.'

Hoe ging de gewasbescherming?

'Nadeel van deze methode is dat je pas kunt spuiten wanneer het rietzwenkgras hoog genoeg is. Dat is een nieuwe ervaring. Er is op 1 juni gespoten met 1,6 liter Laudis en 0,7 liter Kart. Het heeft goed geholpen, zeker ook omdat het de dag erna regende.

'Ik hoop dat dit voldoende is. Een bodemherbicide is bij deze combiteelt geen optie. Die pakt ook het rietzwenkgras mee.'

Groeit er dan ook ander onkruid dan vorig jaar?

'Vorig jaar kon je de volle mix gebruiken, inclusief die bodemherbicide. Het is even afwachten wat straatgras doet. Dat kun je nu niet pakken. Datzelfde geldt voor de haagwinde, die eveneens niet wordt bestreden. De haagwinde komt vaak later op.'

Kiest u volgend jaar weer voor deze aanpak?

'Zoals het er nu naar uitziet wel. Of misschien doorzaaien in mais op kniehoogte. Voordeel van de huidige aanpak is dat ik dit zelf kan zaaien. Het zaaimoment is lastig te bepalen. Je moet de maiskiemplanjes niet raken. Ook moet je niet te lang wachten. Na veel regen wordt het doorzaaien lastiger.

'Ik hoop op niet te veel concurrentie van het rietzwenkgras. Dat kan voedingsstoffen voor de mais weghalen.'

Hoe staat de mais in de omgeving?

'Goed. Veel ondernemers hebben vroeg gezaaid. De weersomstandigheden zijn goed. Zondag hadden we 15 millimeter regen en woensdag 30 millimeter. Mocht het de komende week warm worden, dan zijn de groeiomstandigheden ideaal. Dan schiet de mais de grond uit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer