Vocht+en+temperatuur+geven+mais+boost
Achtergrond
© Johan Wissink

Vocht en temperatuur geven mais boost

Met de regen van deze week en de warmte van komende week lijkt de mais bij veel deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst uit de grond te schieten.

Ten opzichte van de laatste weken zijn de weersomstandigheden behoorlijk veranderd. Vooral de hoeveelheid vocht deze week doet de mais goed. Melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren heeft in de zeven dagen voor woensdag in totaal richting de 100 millimeter regen gehad. 'We halen wat in. Het is nu droger dan vorig jaar rond deze tijd.'


Over de mais is De Jong iets minder tevreden. 'Ik mis toch wat de folie. Daarmee had het gewas nu hoger gestaan. Nu ben ik waarschijnlijk een van de minderen. Het gewas staat er wel goed op.'

Kleur

Ook voor andere maistelers had het koude voorjaar effect op de teelt. Bij Marco Heijblok uit Hippolytushoef kleurde de mais op tijd paars. Dat gold ook voor die van Jolan van Noye uit Escharen. 'Het gewas begint nu bij te kleuren', zegt hij.

Dat er nu nog weinig onkruid is, wil niet zeggen dat dat wegblijft

Jolan van Noye, melkveehouder in Escharen

De kou en de droogte zorgen bij verschillende percelen voor minder onkruiddruk. De Jong heeft nog niet gespoten. 'Als het niet nodig is, dan spuit ik ook niet.' Van Noye verwacht nog wat: 'Dat er nu nog weinig onkruid is, wil niet zeggen dat dat wegblijft. Het onkruid zou best weleens later kunnen opduiken. Een goede bodemherbicide is daarom een must.'

Te vaak regen

Terwijl het in het droge voorjaar soms snakken was naar regen, doet zich voor sommige ondernemers een ander probleem voor: het regent te vaak. Zo wil Willy Aarts uit Hallum graag gras maaien, maar hiervoor is enkele dagen droogte nodig. Het weer is te wisselvallig. Ook lukt het niet iedereen om tijdig de gewasbescherming uit te voeren.

Het koude voorjaar heeft enkele percelen niet goed gedaan. Zo waren de maisplanten van Bas Fokkert uit Holthone op een ochtend wit van de vorst, terwijl de bladeren van de maisplanten van Ferd van de Ven uit Lage Mierde scheurden tijdens een forse hagelbui.

Ritnaalden

Gerrit de Jong uit Meerkerk is van Maismeetnetperceel veranderd, een één week later gezaaid perceel met het ras Ambition. Het perceel dat hij aanvankelijk wilde volgen, is zwaar getroffen door ritnaalden. 'Op de ene helft van het perceel staat niets meer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer