Garantiesticker 'antibioticavrij leven' op varkensvlees

Westfort Vleesproducten gaf begin 2016 aan een nieuw concept in de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) uit te rollen: duurzaam vlees van varkens die vanaf de geboorte zonder antibiotica zijn grootgebracht. Directeur Jaap de Wit jr. geeft een toelichting.

Garantiesticker+%27antibioticavrij+leven%27+op+varkensvlees
© De Snuitgeverij

Medio 2016 zou het 'antibioticavrij leven'-vlees te koop zijn. Dat is niet gelukt.

'Dat is in januari inderdaad gecommuniceerd. Maar die doelstelling was iets te ambitieus. Vooral het kunnen geven van keiharde garanties op een antibioticavrij varkensleven hebben wij wat onderschat. Het traject op de boerderij willen we volledig kunnen borgen, voordat we garanties afgeven. Bovendien waken we voor een afbreukrisico van ons nieuwe consumentenmerk.'

Hoe leggen jullie je vleesclaim dicht?

'We zijn op zes varkensbedrijven in de Keten Duurzaam Varkensvlees Plus, KDV+, bezig met elektronische oormerken bij biggen. Een varkenshouder legt alles wat hij doet of weet per varken vast. De hele historie van een dier is bekend, als het bij onze slachterij in IJsselstein arriveert. We lezen de chip uit en kunnen de dieren vervolgens kanaliseren.'

Met antibiotica behandelde dieren mogen gewoon met een koppel mee?

'Jazeker. Het komt erop aan dat de varkenshouder de behandelingen met antibiotica per individueel dier secuur registreert via de chip. Dat moet worden geborgd. Vervolgens kunnen wij in de slachterij de enkele dieren die niet levenslang antibioticavrij zijn gehouden, ertussenuit pikken. Wij gaan ervan uit dat we bij meer dan 95 procent van de geleverde KDV+-varkens wel die claim aan het vlees kunnen meegeven.'

Hoe maken jullie die claim zichtbaar?

'Het KDV+-vlees krijgt op de verpakking de sticker 'antibioticavrij leven'-garantie. Consumenten moeten het in één oogopslag zien en begrijpen.'

Komt er een aparte prijssystematiek?

'Niemand doet iets voor niets. Maar hoe we de KDV+-deelnemers gaan belonen, is nog niet uitgekristalliseerd. Zo helpen onze experts de varkenshouders om voeding, drinkwaterkwaliteit en klimaat op orde te hebben om dieren kerngezond te houden. Bovendien zijn er voordelen te behalen met specifieke dierinformatie per vleesvarken. Als je prestaties van bepaalde eindberen en zeugen weet, kun je beter sturen op extra rendement.'

Is het een marktkans?

'Natuurlijk, anders waren we er niet aan begonnen. Onze 'antibioticavrij leven'-garantie draagt ook bij aan een positiever imago van de sector.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer