AVR+zet+machinedata+om+voor+boer+en+consument
Nieuws
© Eigen Foto

AVR zet machinedata om voor boer en consument

Door de groeiende bevolking, behoefte aan meer traceerbaarheid en de schaarste aan landbouwgrond staat de landbouw op een keerpunt. De oplossing? De oogst per vierkante meter opdrijven met slimme landbouw, aldus machinebouwer AVR.

In die optiek hield AVR onlangs een informatiebijeenkomst voor telers en verwerkers rond het waarom van Internet of Things. Welke technologieën helpen de teler om aan de wensen van de consument te voldoen? De gastsprekers waren Sven Van De Voorde (Delhaize) en Jürgen Decloedt (VITO).

Volgens marktonderzoeken van Delhaize verandert het profiel van de consument helemaal en hebben we met een veel kritischere consument te maken. De categorieën verschuiven van leeftijdsgebonden groepen die voedingskeuzes maken op basis van hun familiale omstandigheden, naar niet-leeftijdsgebonden groepen die keuzes maken op basis van gedrag en kwaliteitsvereisten.

Dataverzameling

Nu bijna elk voertuig standaard is uitgerust met een sensorensysteem en de kosten van internettechnologie daalt, ziet landbouwmachineproducent AVR veel mogelijkheden in dataverzameling. Zo zijn sensoren te gebruiken om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de omgevingsomstandigheden, de oogstopbrengst en het beheer van de grond.

‘Betere landbouwpraktijken zijn cruciaal om te kunnen voldoen aan de voedselbehoefte van een exponentieel toenemende wereldbevolking. Om dat te kunnen waarmaken, moeten belanghebbenden intelligente beslissingen nemen op basis van data-analyse’, zegt Koen Uyttenhove van AVR.

‘Landbouwers kunnen die gegevens gebruiken om de monitoring van hun oogstopbrengst te verbeteren. Bedrijven die gewassen verwerken, krijgen inzicht in de kwaliteit en kenmerken van inkomende gewassen’, zegt Uyttenhove. ‘Deze accurate real-time inzichten zorgen voor een hogere efficiëntie, minder afval en betere processen.’

Bodemdruk

In het verleden legde AVR het accent veel meer op de mechanische kant van de landbouw. Er werd vooral ingezet op grotere, bredere machines met de bedoeling de capaciteit te verhogen. We zijn door de beperkingen van wegverkeer en bodemdruk hier een beetje aan het einde.

Uyttenhove: ‘Vandaag is het onze doelstelling om slimmere machines te ontwikkelen met tal van extra sensoren en om de gegevens die daarmee verzameld worden te gebruiken om extra waarde en transparantie te creëren voor alle betrokkenen doorheen de hele keten. Dat vormt dan een toegevoegde waarde bovenop onze corebusiness van kwalitatief hoogstaande machines.’

Delaware ontwikkelde een platform dat data van sensoren op trekkers en landbouwwerktuigen verzamelt, analyseert en visualiseert. Momenteel is er al een testversie operationeel. Later in 2018 wil AVR het platform openstellen voor eindgebruikers om feedback vanuit de markt te verzamelen. Op basis daarvan kan het dan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten sturen.

Vertrouwen

Uyttenhove heeft er vertrouwen in. ‘We willen ook andere technologieën verkennen zoals het gebruik van voorspellende analyse en beeldanalyse om de kwaliteit en omvang van de oogst te voorspellen.’

Toch wil AVR vooral focussen op de productie van kwalitatieve machines. ‘Hoewel deze onderzoeksprojecten belangrijk zijn voor ons en het interessant is om zeer specifieke softwareoplossingen aan te bieden, blijven we in de eerste plaats toch aardappelfanaten met een grote expertise in elektromechanica’, besluit Uyttenhove.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer