Veel+mogelijkheden+met+AVR+Ceres+450+pootmachine
Nieuws
© Hendrik Begeman

Veel mogelijkheden met AVR Ceres 450 pootmachine

AVR presenteerde vorige week in Zeeuws-Vlaanderen een nieuwe getrokken pootmachine, de Ceres 450. Met de mogelijkheden van hydrauliek en elektronica ligt het accent op capaciteit en precisie.

AVR in het Belgische Roeselare, is al meer dan zestig jaar actief met de bouw van aardappelrooimachines. In 1998 is AVR opgegaan in de toenmalige Netagco groep. Na diens faillissement in 2003 is het weer teruggegaan naar de vroegere eigenaar, familie Nollet.

Als fabrikant van aardappelrooiers wilde AVR het programma in de aardappelteelt verbreden. Dat werd vier à vijf jaar geleden gerealiseerd met de overname van Climax inbrengapparatuur en het Noorse Underhaug, fabrikant van pootmachines.

Technisch bleven de pootmachines aanvankelijk ongewijzigd, maar met de nieuwe Ceres 450 (naast de bestaande Ceres 400) heeft AVR de machines in een eigen vorm gegoten met de huidige mogelijkheden op het gebied van hydrauliek en elektronica.

Grotere bunker

De Ceres 450 is een getrokken pootmachine. Als een belangrijk voordeel hiervan noemt AVR de mogelijkheid van een grotere bunker met een inhoud van 3.500 of 4.000 kilo pootgoed, zodat met één lading een grotere oppervlakte is te poten.

Een tweede belangrijk voordeel is dat het poten is te combineren met een andere werkgang, zoals het klaarleggen van een pootbed. Bijvoorbeeld met een rotorkopeg of een frees. Hiervoor is de Ceres 450 leverbaar met drie verschillende dissels.

Naast de standaard dissel met een hydraulische topstang is als optie ook een portaal dissel leverbaar met een mechanische topstang voor een combinatie met frees of rotorkopeg. Als derde is er een dissel met een doorlopende aandrijfas.

Met de hydraulische topstang wordt niet enkel de frees uit de grond getild maar ook de pootmachine, dit in combinatie met de parallelogram van de achterwielen.

De pootmachine rust achter op twee keer twee meesturende wielen met een uitslag van 15 graden, zowel naar links als rechts. Deze zijn aan een parallellogram bevestigd zodat de draaias van de wielen altijd verticaal blijft bij het heffen en dalen.

Pootkanalen

Wat is gebleven zijn de schuin voorover geplaatste pootkanalen. Hierdoor vallen de aardappelen in achterwaartse richting in de sleuf, waardoor ze niet of weinig meerollen in de rijrichting wat bijdraagt aan een nauwkeuriger pootafstand in de rij.

De pootbanden worden hydraulisch aangedreven en kunnen eenvoudig via de eigen AVR touch screen terminal worden ingesteld. Via deze terminal is de hele machine nauwkeurig en eenvoudig te bedienen. Deze terminal kan ook op gps werken en heeft een wendakker management systeem.

AVR demonstreerde de pootmachine in combinatie met de nieuwe GE-Force C volleveldsfrees. Voor een egale werk- en pootdiepte is achter de freesas een egalisatieplaat aangebracht die hydraulisch onder druk wordt gehouden.

Tijdens het werk schuift deze plaat een hoeveelheid grond voor zich uit die via de terminal is te bedienen. Een sensor op de egalisatieplaat meet deze hoeveelheid grond en stuurt dat automatisch aan via de druk op de cilinders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer