Explosies+van+stikstof+en+zwavel+in+bodems
Nieuws
© Koen van Wijk

Explosies van stikstof en zwavel in bodems

Warmte en neerslag zorgen deze dagen voor een explosie aan plantbeschikbare stikstof (N-min) en zwavel (S-min) in de bodem. Het bodemleven wordt actief, met veel mineralisatie als gevolg. Een controlemoment is daarom aan te bevelen, volgens Eurofins agro.

De start van het groeiseizoen verloopt dit jaar grillig, constateert bemestingsleverancier Eurofins agro. Overdag warmt de bodem voldoende op, terwijl de nachten tot en met eind mei nog behoorlijk koud waren.

Gelijktijdig bleef de neerslag achter bij het langjarig gemiddelde. Met 33 millimeter in de maand mei ten opzicht van 61 millimeter gemiddeld. De gewassen staan wel boven de grond, maar blijven achter in groei.

Extreem

In de opgewarmde bodem zijn bacteriën en schimmels al wat geactiveerd, maar vocht was tot nu toe de beperkende factor: het bodemleven bleef relatief inactief.

De recente heftige regenbuien zorgen voor een extreme activatie van het bodemleven. Het actieve bodemleven heeft voedsel nodig en vreet organische stof. De afbraak van de organische stof zorgt voor het vrijkomen van stikstof (N) en zwavel (S) en in minder mate van fosfaat (P).

Explosie

De organische stof is aanwezig als bodemorganische stof of in de vorm van mest of compost. Daarnaast lossen kunstmestkorrels in een vochtige bodem snel en gemakkelijk op. Dit versterkt de explosie van stikstof en zwavel, stelt Eurofins agro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer