Plantion+ziet+omzet+toenemen
Nieuws
© Plantion

Plantion ziet omzet toenemen

De omzet van bloemenveiling Plantion in Ede loopt 2 procent voor op vorig jaar. In de eerste vijf maanden van dit jaar is voor 52,2 miljoen euro aan bloemen en planten verhandeld.

De groei is vooral toe te schrijven aan de bemiddelingsinspanningen van de veiling. De directe verkoop steeg 3,4 procent naar 28 miljoen euro. De klok blijft achter bij vorig jaar: tot 1 juni werd 27,2 miljoen euro omgezet met dit prijsinstrument.


Het Groencentrum van Plantion heeft in de eerste maanden van dit jaar een toename van de verkoop verwezenlijkt. Als in de rest van het jaar deze omzetgroei voortzet, komt Plantion aan het eind van het jaar weer boven de 100 miljoengrens uit. In 2018 zette de bloemenveiling 98,5 miljoen euro om, wat lager was dan in 2017.

Speciale dagen

Tijdens de algemene ledenvergadering, die woensdag werd gehouden, toonde algemeen directeur Peter Bakker dat meer dan 10 procent van de omzet wordt gerealiseerd op speciale dagen. De week voor Moederdag was goed voor een verkoop van 3,6 miljoen euro, de week van Valentijnsdag voor 2,2 miljoen euro, de topweek met perkgoed 3,4 miljoen euro en de week voor kerst 2,2 miljoen euro.

Plantion heeft vorig jaar een winst geboekt van 320.000 euro, waarvan het 112.000 euro moet inleveren bij aandeelhouder Royal FloraHolland. De grote broer heeft een inbreng van 35 procent in Plantion. De algemene ledenvergadering heeft besloten dat het nettoresultaat wordt toegevoegd aan de reserves en de liquiditeitsbijdrage aan de ledenrekening.

Tevredenheidsonderzoek

Plantion heeft onder de leden een tevredenheidsonderzoek gehouden, waaruit blijkt dat bijna 90 procent van de telers content is met de marktplaats. Het onderzoek kende een response van 14 procent, wat volgens commercieel directeur Guus Logtestijn aan de lage kant is.

Hoewel het onderzoek aantoont dat de leden in de regel tevreden zijn over Plantion, zijn ze dat niet over het vorig jaar geïntroduceerde systeem van 'kwaliteit en regelmaat' waarmee de veilvolgorde wordt bepaald. Tijdens de vergadering bleek dat dit nog kinderziektes kent. Telers die regelmatig en goede kwaliteit veilen bij Plantion, krijgen voorrang in dit systeem.

Kleurrijke Verhalen Dagen

Bakker maakte woensdag bekend dat Plantion stopt met de promotieactie 'Kleurrijke Verhalen Dagen' in zijn huidige vorm. Tijdens deze dagen draaide het om een kortingsbon van 7,50 euro. Consumenten die ten minste 15 euro uitgeven aan bloemen of planten bij een Plantion-bloemist, krijgen zo'n bon mee naar huis. Die kunnen ze inleveren bij een volgende aankoop van 15 euro of meer bij dezelfde bloemist. 'Er worden te weinig bonnen ingeleverd', zegt de algemeen directeur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer