Onderzaai in mais neemt vlucht

De animo om een vanggewas door te zaaien in mais is groot. Dat merkt Freek Leenders van Loonbedrijf Leenders in Mariahout. Niet alleen waren er dinsdag tijdens een demonstratiemiddag enkele honderden bezoekers, ook veel van zijn klanten willen deze onderzaai.

Onderzaai+in+mais+neemt+vlucht
© Pieter Stokkermans

Hoewel het nu nog wat vroeg is voor onderzaai, organiseerde Leenders dinsdag samen met Limagrain en Vlamings een demonstratiemiddag over dit onderwerp in Sint-Oedenrode. Hij signaleerde hier nogal wat vraag naar onderzaai en schafte daarom een Zocon Greenseeder-machine aan. Hij denkt dat dat 60 tot 70 procent van zijn klanten kiest voor doorzaai om aan de vanggewaseis te voldoen.

Onderzaai heeft ook zijn persoonlijke voorkeur. 'Hoe meer bedrijven nu onderzaaien, des te minder bedrijven per se voor 1 oktober willen hakselen. Dan is de tijd altijd krap. Normaal gesproken doe ik een maand over alle mais. Nu is het nog rustig met werkzaamheden en kan het doorzaaien er prima bij.'

Onkruidbestrijding

Leenders heeft veel aandacht voor de juiste onkruidbestrijding. 'Bij bepaalde middelen kan het vanggewas zelf ook schade ondervinden. Met iedere ondernemer heb ik een gesprek gehad over de plannen rond dit vanggewas. Voor ondernemers die hier tijdig mee aan de slag willen, voor de maisoogst, heb ik de gewasbeschermingsmiddelen hierop aangepast.'

De loonwerker merkt dat ondernemers het vanggewas nauwelijks tegelijk met de mais hebben gezaaid. 'Het vanggewas kan concurreren met mais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer