Ontwikkeling machines door vanggewaseis

Boeren in de omgeving van Wierden kregen dinsdag het advies om onderzaai tijdens de maisteelt toe te passen. Dat zorgt voor een optimale oogst en zorgt ervoor dat het gras niet wordt verdrongen door onkruid.

Ontwikkeling+machines+door+vanggewaseis
© Reggestreekfotografie

Vanwege het project 'Boeren voor drinkwater' werden boeren uitgenodigd om een kijkje te nemen bij het drinkwaterpompstation van Vitens in Wierden. Daarnaast werd een velddemonstratie gegeven van machines voor het vanggewas bij loonbedrijf Ten Cate. Tom Baak van DLV Advies gaf een inleiding.

Dit jaar moet het vanggewas voor 1 oktober zijn ingezaaid. Baak: 'Er zijn genoeg boeren die pas na de oogst inzaaien. Maar door tijdens de teelt in te zaaien, heb je de mogelijkheid om op het optimale oogstmoment de mais van het land te halen. Tegelijk inzaaien kan ook, maar dan wordt het gebruik van een bodemherbicide lastig. Je kunt dan problemen krijgen met hagewinde en glad vingergras.'

Hoogte

De onderzaai vindt plaats als de mais 30 tot 40 centimeter hoog is. Met de Holvo-onderzaaier kan dat nog later, als de mais 75 centimeter hoog is.

'In de praktijk zal het dan eind mei of begin juni worden ingezaaid', vertelt Paul Ottenschot. Hij is eigenaar van Holvo in Lettele dat de machine ontwikkelde. 'Je wilt geen concurrentie met de mais. Daarom is het belangrijk om het vanggewas zo laat mogelijk in te zaaien. Onze machine heeft een doorlaat van 1 meter, daardoor kan dat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer