Kamer+staat+achter+noodrem+ICT%2Dproject+NVWA
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer staat achter noodrem ICT-project NVWA

LNV-minister Carola Schouten krijgt brede steun uit de Kamer voor haar beslissing het ICT-project van de NVWA met onmiddellijke ingang stil te leggen. GroenLinks spreekt van 'een dappere stap', de PvdA noemt het 'een moedig besluit'.

Dat bleek dinsdag tijdens het debat over het functioneren van de NVWA. Zowel de coalitiepartijen als de oppositie erkennen dat het beter is om nu de stekker uit het miljoenenproject te trekken dan door te modderen en tientallen miljoenen euro's extra te investeren zonder zicht op een goede afloop.

CDA, VVD en SGP waarschuwden wel dat de extra kosten van het ICT-debacle niet verrekend mogen worden in de NVWA-tarieven die het bedrijfsleven betaalt. 'Anderen buiten de NVWA mogen niet opdraaien voor deze kosten', vindt Jaco Geurts (CDA). Ook Helma Lodders (VVD) nam het op voor 'ondernemers en belastingbetalers' die de rekening gepresenteerd dreigen te krijgen.

Minister Schouten stelt dat er nu geen kosten bij het bedrijfsleven worden neergelegd. Van het geld dat was gereserveerd voor het ict-project is nog 30 miljoen euro over. Onderzocht wordt of dat kan worden ingezet om het bestaande ICT-systeem bij de tijd te brengen. Ze gaf overigens wel aan dat voor keuringstarieven geldt dat alle gemaakte kosten doorbelast moeten worden. Duurdere ICT-systemen moeten dus ook in de tarieven worden verwerkt.

Onvermijdelijk besluit

De bewindsvrouw benadrukte in het Kamerdebat nog eens dat het stoppen van het ICT-project een 'onvermijdelijk besluit' was. 'Ik had deze situatie ook graag anders gewild. Maar als bestuurder moet je keuzes maken en duidelijkheid creëren, naar de mensen die er mee werken en naar de belastingbetaler. Ik vond het niet verantwoord nog meer middelen op deze manier uit te geven.'

In de komende bezinningsperiode spelen de financiële consequenties van de aanpak van het ICT-systeem een belangrijke rol. De eerste prioriteit is er voor te zorgen dat de NVWA zo optimaal mogelijk door kan werken, direct daarna komt de keuze voor verdere ontwikkeling van de ICT-systemen. Eind dit jaar wil Schouten daarover duidelijkheid hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer