Tijdelijk+dubbele+controle+NVWA+bij+aanvoer+slachtrunderen
Nieuws
© Dirk Hol

Tijdelijk dubbele controle NVWA bij aanvoer slachtrunderen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tijdelijk een verdubbelde controle toepassen op de aanvoer van runderen bij slachterijen in het noorden van het land. Dit als reactie op berichtgeving van RTL Nieuws over het ten onrechte niet afkeuren van zieke en wrakke slachtrunderen.

LNV-minister Carola Schouten meldt de maatregel in een brief aan de Tweede Kamer. Ze erkent daarin dat 'over het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn geen enkele twijfel mag bestaan'. Ook geeft ze aan dat ze de berichtgeving van RTL 'zeer serieus' neemt.

Zo veel als mogelijk is, worden de toezichthoudende dierenartsen bij de middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland de komende tijd geassisteerd door een collega. Dit vierogenprincipe betekent dat een tweede dierenarts meekijkt, ter plekke of op afstand. Het moet leiden tot een eenduidige aanpak bij het al of niet afkeuren van dieren.

Extern onderzoek

De signalen over onregelmatigheden bij slachthuizen in Noord-Nederland zijn niet nieuw. Daarom loopt er al een onafhankelijk extern onderzoek naar de gang van zaken in de slachthuizen en naar de manier waarop de NVWA daarmee omgaat. De extra controles gaan volgens Schouten in elk geval door tot de uitslag daarvan bekend is. Dat duurt nog één tot twee maanden.

De bewindsvrouw heeft de inspecteur-generaal van de NVWA gevraagd rechtstreeks toezicht te houden op de toepassing van het vierogenprincipe. Bovendien zal de inspecteur-generaal de slachthuizen en transporteurs nog eens nadrukkelijk wijzen op hun verantwoordelijkheid bij het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Signalen doorgeven

Daarnaast doet Schouten een oproep om informatie of signalen over misstanden door te geven aan het externe onderzoeksbureau. Ze belooft dat met de informatie en met persoonsgegevens vertrouwelijk zal worden omgegaan.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    7° / 4°
    30 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
  • Maandag
    7° / 1°
    20 %
Meer weer