Schouten wil niet ingrijpen in pachtcontracten rietsnijders

Landbouwminister Carola Schouten wil niet ingrijpen in de huidige praktijk van kortere pachtcontracten voor rietsnijders in natuurgebieden als Weerribben-Wieden.

Schouten+wil+niet+ingrijpen+in+pachtcontracten+rietsnijders
© Persbureau Noordoost

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft vragen gesteld over de netelige positie van de riettelers in Overijssel. Die zien hun vergoeding voor natuurbeheer bijna gehalveerd van 1.600 naar 864 euro.

Bovendien willen de terreinbeheerders rietsnijders geen langdurige pachtcontracten meer verlenen. Dit maakt innoveren en investeren voor de riettelers moeilijk. Innovatie is nodig om het hoofd te bieden aan toenemende concurrentie van rietproducenten uit het buitenland.

Oplossingen

Schouten zegt te willen zoeken naar langetermijnoplossingen en duidelijkheid voor de betrokken rietsnijders. 'Het snijden van riet is belangrijk voor het behoud van de unieke natuurwaarden.'

Het aangaan van langjarige pachtovereenkomsten echter een zaak tussen de eigenaar en de pachter, vindt de minister. 'Kortere contracten geeft de terreinbeherende organisaties meer mogelijkheden om te sturen op (natuur)resultaat en maakt het mogelijk ruilgrond in te zetten voor het nemen van maatregelen in het kader van de PAS.

'Het heeft mijn voorkeur dat terreinbeheerders en rietsnijders de continuïteit van het ambacht voor het gebied samen borgen.'

Overleggen

Schouten biedt aan te overleggen met de rietsnijders, terreinbeheerders en provincie Overijssel over een meer duurzaam model. Hulpmiddelen zouden kunnen zijn het inzetten van lokaal riet bij het restaureren van monumenten en de invoering van een kwaliteitscertificaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer