Draagvlak voor plan toekomst riettelers

Een plan voor de toekomst van oude ambachtelijke beroepen in de Kop van Overijssel (riettelers, beroepsvissers en punterbouwers) kan rekenen op steun van de ondernemers zelf, en ook van overheden en politiek. Dit bleek vandaag bij de presentatie van het plan in Blokzijl.

Draagvlak+voor+plan+toekomst+riettelers
© Alex J. de Haan

Samenwerking is de rode draad in het plan dat aanbevelingen bevat die zijn gedaan op grond van onderzoek in opdracht van provincie Overijssel. Het onderzoek is uitgevoerd door LTO Noord en NetVisWerk, de belangenvereniging van kust- en binnenvissers.

Riettelers vormen de grootste groep ondernemers in het plan. Ongeveer 300 riettelers zijn nog actief in de Weerribben-Wieden.
In de Kop van Overijssel zijn nog drie beroepsvissers actief. En er zijn nog twee bouwers van punters, beide gevestigd in Giethoorn.

Krachten bundelen

De onderzoekers adviseren riettelers om hun krachten te bundelen bij de afzet van het riet. Er zou een beschermd merk voor riet uit de Weerribben en Wieden moeten komen.

'Die handschoen willen we oppakken', zegt Gradus Petter, voorzitter van rietteeltvereniging De Wieden. 'Al weten we van pogingen uit het verleden dat het niet eenvoudig is.'

Petter vindt dat de overheid moet kijken naar mogelijkheden om riettelers meer te laten profiteren van de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer (SN). Riettelers zouden bijvoorbeeld een extra vergoeding kunnen krijgen voor het maaien van waterplanten.

Platform

Een gezamenlijk platform zou riettelers, beroepsvissers en punterbouwers kunnen helpen om hun ambachten zichtbaarder te maken en gesprekspartner te worden van gemeente, provincie, terreinbeherende organisaties en andere partijen.

Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum schaardt zich achter de aanbevelingen in het rapport. Hij roept alle betrokkenen op om ermee aan de slag te gaan. In juli bespreken ondernemers en overheden de voortgang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer