Pachtprijzen+stijgen+en+dalen+soms+fors
Nieuws
© Han Reindsen

Pachtprijzen stijgen en dalen soms fors

De nieuwe pachtnormen die vanaf 1 juli 2019 van kracht zijn, laten grote verschillen zien ten opzichte van de huidige pachtprijzen. Afhankelijk van het gebied stijgen ze met 17 procent of dalen ze met 38 procent.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft nieuwe pachtnormen per 1 juli van dit jaar vastgesteld. Het gaat om veertien verschillende gebieden. In negen gebieden neemt de pachtprijs toe ten opzichte van 2018.

In gebieden met overwegend melkveehouderij nemen de pachtprijzen toe met 10 à 17 procent. In de gebieden met veel akkerbouw dalen de pachtprijzen: van 9 procent in de Veenkoloniën en het Oldambt tot 38 procent in het zuidwesten van het land. In de pachtprijsgebieden met akkerbouw en veehouderij ligt de toename op 4 à 5 procent.

Bedrijfsresultaten

Wageningen Economie Research heeft de pachtprijzen berekend op basis van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2013-2017. De hogere pachtnormen in de gebieden met vooral melkveehouderij komen door het positieve inkomensjaar 2017. De akkerbouw zat in dat jaar onder het langjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer