Onvrede over oude pachthoeves

Werkgroep Pacht van LTO Noord in Flevoland wil dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de pacht van een flink aantal bedrijven in de provincie naar beneden bijstelt. De gevorderde leeftijd en de doelmatigheid van gebouwen en woningen worden tot nu toe onvoldoende meegewogen.

Onvrede+over+oude+pachthoeves
© Joost de la Court

Volgens de werkgroep is het onderhoud door eigenaar RVB aan een groot deel van de ongeveer 165 Flevolandse pachthoeves al jaren onder de maat. RVB heeft een inhaaloperatie aangekondigd, maar van concrete stappen is vooralsnog geen sprake.

'De onvrede onder de pachters is groot, zo kan het niet langer', zegt werkgroeplid Jan Wisse. 'De staat vraagt van alles van ons als boeren, dan moet je daar als pachter van een staatsbedrijf ook wat voor kunnen terug verwachten.'

Renoveren

Wisse wijst er op dat de meeste van deze pachthoeves, die vooral in de Noordoostpolder een Oostelijk Flevoland staan, inmiddels minstens vijftig jaar oud zijn. 'Als de pachters inmiddels al niet voor eigen rekening aan het renoveren zijn geslagen, zijn die gebouwen inmiddels zwaar gedateerd. De laatste tijd neemt het aantal klachten dat bij ons binnen komt dan ook snel toe. Ik hoor verhalen van scheve deuren, daken die op zijn en kozijnen die dringend moeten worden geschilderd. En in de woningen is het vaak nog erger.'

LTO Noord Flevoland heeft de onvrede samengevat in een officieel verzoek aan RVB om de pachtprijs van dergelijke bedrijven aan te passen. 'De leeftijd van de gebouwen verander je niet, in combinatie met de slechte staat van onderhoud, willen we die blijvend verrekend zien in de pachtprijs. Daarbij: hoe kun je die pachtprijs nog ieder jaar met een paar procent verhogen als daar geen deugdelijk onderhoud tegenover staat', vraagt Wisse zich af.

Doelmatigheidscategorie

Op basis van indicatoren als leeftijd en kwaliteit zouden dergelijke bedrijven in de doelmatigheidscategorie 'slecht' moeten worden ingedeeld en niet in 'goed', stelt LTO Noord. 'Afgaand op de berichten van pachters, gebeurt dat veelal niet', stelt Wisse.

RVB-woordvoerder Steffart Buijs zegt dat inmiddels 80 procent van de inventarisatie is uitgevoerd. 'Daarmee krijgen we steeds beter zicht op de situatie en waar de prioriteiten liggen. Als alle boerderijen in beeld zijn, kunnen we bekijken op welke manier we maatregelen kunnen uitvoeren en hoe we hiermee in de toekomst zullen omgaan.' Over aanpassing van de pachtprijs kan Buijs op dit moment geen uitspraak doen. 'We hebben meer tijd nodig om daar goed naar te kijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer