Onafhankelijk akkerbouwonderzoek is onmisbaar

Het duurde een paar jaar, maar de kogel is door de kerk: akkerbouwers gaan weer collectief betalen voor akkerbouwonderzoek. Jammer dat het zo lang heeft geduurd, maar goed dat het weer gebeurt.

Onafhankelijk+akkerbouwonderzoek+is+onmisbaar
© Han Reindsen

De Nederlandse akkerbouw heeft een rijke onderzoekshistorie. In het verleden is veel onderzoek verricht en dat heeft ons ver gebracht. Met het opheffen van het Productschap Akkerbouw en het oprichten van de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) droogde de inkomstenstroom voor onderzoek vanuit de sector op. Bij dit onderzoek staan wij zelf aan het roer. Het zijn telers die projecten voordragen.

Regelmatig hoor ik telers praten over onzinnig onderzoek of onderzoek dat tegen hen wordt gebruikt. Dat komt zeker voor. Maar onderzoek via BO Akkerbouw zou dat niet mogen zijn. Dit is onafhankelijk onderzoek, niet door een commerciële partij geïnitieerd en waarbij alle resultaten met de sector worden gecommuniceerd. Dat is onmisbaar.

Er komen veel uitdagingen op de akkerbouwsector af. Ons onderzoek kan handvatten geven om aan te passen waar dat gewenst is of wordt opgelegd. Aan de andere kant kunnen we op eigen initiatief onderzoek uitvoeren waarmee de akkerbouwlobby een stevig verhaal heeft bij beleidsmakers in Den Haag. Omgekeerd gebeurt dit ook vanuit de milieulobby. We moeten zorgen dat we meedoen en we moeten tegengas geven. Onderzoek kan daarbij goed helpen.

De heffing voor BO Akkerbouw is niet een onnodige lastenverzwaring, maar een cadeautje voor onszelf

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Maar ook dichter bij het erf. In de sector leven talloze onderzoeksvragen die nu niet of slechts gedeeltelijk worden opgepakt. Voor mij als pootgoedteler staat het Erwinia-vraagstuk hoog op de agenda. Projecten vanaf 2005 en 2009 creëerden veel inzicht. De hele sector deed mee, leefde mee en deelde mee.

Bij de mooie vervolgprojecten vanaf 2015 en 2018 was dit niet geval. Het doet niets af aan het nut en de opbrengsten van dit onderzoek, maar ik mis een stukje beleving en bewustwording. Bovendien is er onvoldoende geld om alle Erwinia-vragen te onderzoeken. Zo ligt er een gat rond de initiële besmetting. Als ik zo vrij mag zijn, dan geef ik nu graag alvast de suggestie om geld te reserveren voor een openbaar project dat aansluit bij bestaande projecten.

De heffing voor BO Akkerbouw is niet een onnodige lastenverzwaring, maar een cadeautje voor onszelf. We moeten het onderzoek zelf betalen, maar we mogen ook in de winkel uitzoeken wat we graag willen hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer