Natuurmonumenten, maak je huiswerk af

Onderzoekers vermelden in hun rapport 'Analysis of insect monitoring data from De Kaaistoep and Drenthe' dat er meer onderzoek nodig is om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van minder insecten in twee natuurgebieden. Toch wijst Natuurmonumenten gelijk naar de landbouw.

Natuurmonumenten%2C+maak+je+huiswerk+af
© Han Reindsen

Opmerkelijk, kort door de bocht en vooral goedkoop om onderzoek zo te misbruiken om een visie te kunnen publiceren. In het rapport staan nergens de woorden landbouw, pesticide of insecticide. Voor Natuurmonumenten ligt de conclusie al klaar. Publiciteitsstunt geslaagd.

Ieder weldenkend onderzoeker weet dat het onmogelijk is om op basis van het tellen van enkele groepen insecten in twee natuurgebieden, met daarbij ook niet-significante resultaten, iets te kunnen zeggen over de algemene insectenstand in Nederland. En dat je zonder oorzakenanalyse niet de conclusie kunt trekken dat de landbouw de grote boosdoener is.

Ik heb even wat huiswerk verricht voor Natuurmonumenten:
• De laatste 25 jaar nam het gebruik van insecticiden in Nederland af van 450 ton naar 160 ton, meldt Nefyto;
• De jaarlijkse emissie van medicijnresten naar oppervlaktewater is volgens het RIVM minstens 140 ton: meer dan acht keer zo hoog als van alle gewasbeschermingsmiddelen (17 ton);
• De emissie van industriële chemicaliën ligt op 1.600 ton;
• De emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater daalde tussen 1985 en 2000 met 79 procent;
• De milieubelasting van de akkerbouw door emissie naar oppervlaktewater nam tussen 1997 en 2010 met 95 procent af;

Ieder weldenkend onderzoeker weet dat het onmogelijk is om op basis van het tellen van enkele groepen insecten in twee natuurgebieden iets te kunnen zeggen over de algemene insectenstand in Nederland

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

U leest het goed: de emissie van het aantal kilo's antidepressiva, anticonceptiemiddelen, slaappillen en muggenverdrijvers is bijna net zo groot als de totale verkoop van insecticiden. Dat is mega. En de trend? Emissie vanuit gewasbescherming en industrie daalt, terwijl de medicijnemissie stijgt.

We zijn als landbouw goed op weg. Het is een uitdaging om samen steeds meer rekening te houden met onze omgeving. Zeker ook met insecten. Maar dat kan slechts op één manier: gebaseerd op feiten en met partijen waarmee je kunt samenwerken. Natuurmonumenten hoort daar op dit moment niet bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer