Eerste+Kamer+staat+toch+achter+WAB
Nieuws
© Bert Hartman

Eerste Kamer staat toch achter WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) kan ondanks kritische vragen tijdens de behandeling toch op brede steun rekenen in de Eerste Kamer. De kans is daarmee groot dat de wet dinsdag wordt aangenomen.

De wet, die nadelig kan uitpakken voor ondernemers in de land- en tuinbouw en andere seizoensgebonden sectoren, kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheidssteun van de senaatsfracties van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en het zelfstandige oud-VVD-lid Anne-Wil Duthler. Dat bleek tijdens de behandeling van de wet maandagavond in de Eerste Kamer.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed wel enkele toezeggingen om de seizoensgebonden sectoren tegemoet te komen. Zo zal er bij de evaluatie van de premiedifferentiatie specifiek worden gekeken naar de gevolgen voor seizoensarbeid. Tevens laat hij onderzoeken of het mogelijk is om voor seizoenssectoren met een aparte contractvorm te komen.

Teleurgesteld

In de land- en tuinbouw is er ondanks de toezeggingen van Koolmees teleurgesteld gereageerd op de behandeling in de Eerste Kamer. Gehoopt was dat deze de WAB zou blokkeren.

'Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken, blijkt dat glastuinders die gebruikmaken van flexarbeid, door deze wet tot 7 procent meer loonkosten voor de kiezen krijgen', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Transitievergoeding

'Denk hierbij aan de hoge WW-premie en de transitievergoeding die ook voor dienstverbanden van een maand moeten worden betaald.'

Het doel van de wet, meer werknemers in vaste dienst, is volgens de boerenorganisaties niet van toepassing op seizoenswerk in de land- en tuinbouw.

Krapte op arbeidsmarkt

'De enige reden waarom ondernemers werknemers de komende tijd in vaste dienst nemen, is de krapte op de arbeidsmarkt. De wet is voor veel ondernemers die met seizoenen werken, een ordinaire kostenverhoging', vindt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer